Dos adolescents causen una matança en un institut de São Paulo

La policia informa de 10 morts, entre els quals hi ha sis estudiants i els presumptes agressors

Un tiroteig en una escola pública a São Paulo ha provocat la mort de 10 persones, un episodi gens habitual al Brasil, malgrat que el país viu afectat per la violència i s'hi van registrar gairebé 60.000 assassinats l'any passat. L'atac, que ha tingut un gran impacte mediàtic, arriba en els primers mesos del mandat del president ultra Jair Bolsonaro, que té com a prioritat liberalitzar la compra i la tinença d'armes al Brasil.

Els fets han tingut lloc a dos quarts de deu del matí, hora local, a la localitat de Suzano, a l'àrea metropolitana de São Paulo, quan dos joves encaputxats i fortament armats han entrat a l'escola pública Professor Raul Brasil i han disparat amb un revòlver del calibre 38 contra tothom que han trobat pel camí. Els agressors han estat identificats com Luiz de Castro i Guilherme Monteiro, de 25 i 17 anys respectivament.

Fins a vuit persones han mort durant l'atac, de pocs minuts: sis alumnes adolescents (dos han perdut la vida quan ja eren a l'hospital) i dos treballadors del centre educatiu. A més, fins a 23 persones han estat ateses en centres mèdics, algunes per ferides per arma de foc i d'altres per atacs d'ansietat i pànic. El tiroteig ha acabat amb el suïcidi dels dos agressors dins del centre escolar.

"Dues persones encaputxades han entrat a l'escola i han disparat contra la coordinadora pedagògica i contra una altra treballadora del centre", ha explicat el coronel Marcelo Salles, comandant general de la Policia Militar a São Paulo. "Era l'hora de l'esbarjo i els dos agressors han anat cap al pati, on han disparat contra quatre alumnes d'educació secundària", ha assenyalat l'agent, que ha remarcat que l'atac no ha estat més mortífer perquè "els alumnes que cursen idiomes s'han tancat a la classe amb la professora". Ha sigut aleshores quan els dos encaputxats s'han suïcidat en un passadís.

Segons la versió policial, els dos autors de l'atac han robat abans un cotxe a prop de l'escola i han ferit d'un tret un ciutadà que ara es troba en estat molt greu. Precisament aquest primer assalt ha alertat els cossos de seguretat, que "s'han dirigit a l'escola quan han sentit els crits dels alumnes", ha indicat el coronel Salles.

Es desconeix el motiu de la matança

Els dos autors de la matança s'han presentat al centre escolar amb un petit arsenal format per un revòlver de 38 mm, quatre carregadors, una ballesta, un arc amb fletxes, un matxet i ampolles que podrien ser còctels Molotov. En un primer moment la policia ha mobilitzat la unitat de desactivació d'explosius perquè temia que els agressors portessin algun tipus de bomba.

Les autoritats policials han obert una investigació per intentar descobrir la causa d'un atac que és semblant als que passen amb certa freqüència als Estats Units, on entre el 2017 i el 2018 es van registrar quinze tirotejos en centres escolars.

L'últim tiroteig d'aquesta mateixa virulència al Brasil va tenir lloc l'abril del 2011, quan un exalumne de 23 anys d'una escola municipal del barri de Realengo, a Rio de Janeiro, va matar 12 alumnes i en va ferir 12 més abans de suïcidar-se.