Un nen migrant mor o desapareix cada dia

L'ONU reclama als països més mecanismes de protecció per a aquest col·lectiu

Fa de mal comptar, però cada dia hi ha una Valeria Martínez o un Alan Kurdi al món. Són criatures que moren o desapareixen en una de les moltes rutes migratòries per fugir dels seus països, on hi ha violència, guerra o senzillament poques oportunitats per a una vida digna. Les dades les ha donat l'Organització Internacional per a les Migracions, en un recent informe titulat 'Travesses mortals' en què ofereix la fotografia més dramàtica de la migració dels últims anys, precisament quan les dades de desplaçats i refugiats han augmentat a una xifra rècord, molt per sobre del que es va assolir després de la devastadora Segona Guerra Mundial.

El recull de dades és una xifra aproximada del drama migratori, de manera que s'ha de dir que els últims cinc anys han mort com a mínim 1.600 menors d'edat, alguns dels quals només tenien sis mesos. En total, les víctimes mortals es compten per milers, fins a arribar a les 32.000, però la mateixa organització assenyala que molts dels cossos no es van arribar a localitzar, i per tant el balanç real pot ser molt superior. L'ONU demana augmentar els mecanismes de protecció per a les criatures, el col·lectiu més vulnerable de la migració.

Detenen la capitana que ha desafiat Salvini, a Lampedusa

Segons l'agència per a les migracions de l'ONU, la frontera sud dels Estats Units i el Mediterrani són els dos punts més letals per als que busquen noves oportunitats lluny de casa seva. Al Mediterrani s'han recuperat 17.919 morts i ja és considerada la frontera més perillosa del món perquè, de fet, el mar s'ha convertit en una fossa comuna gegant i el veto a les ONG de rescat i humanitàries ha fet que ja no quedin vaixells rastrejant si hi ha barques a la deriva. 

L'agència de l'ONU assenyala que cada any des del 2014 augmenten les morts a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, i en aquest període han perdut la vida unes 1.900 persones, tot i que la xifra és de mínims perquè el pas pel desert fa que molts cossos no es recuperin mai. Les organitzacions humanitàries denuncien les situacions d'abús que pateixen els migrants menors d'edat que en solitari enfilen el camí cap al nord per trobar-se amb els seus progenitors als Estats Units i són víctimes de violacions de tots els drets.

El gran èxode dels nens marcats