L'arma de París per acabar amb els cadenats de l'amor: els 'selfies'

L'ajuntament posa en marxa una iniciativa que intenta dissuadir els turistes de posar cadenats, una moda que posa en perill els ponts

L'Ajuntament de París ha posat en marxa aquest dilluns una iniciativa per substituir per 'selfies' els cadenats de l'amor que els turistes posen en els ponts i que, per un problema de pes, n'han amenaçat l'estructura. Els autoretrats es poden publicar a la pàgina web de l'ajuntament, a Twitter i a Facebook sota l'etiqueta #lovewithoutlocks.

Els ponts parisencs "no poden resistir tant d'amor". Uns adhesius en aquests ponts animen des d'aquest dilluns a les parelles a fer-se una foto per immortalitzar el seu amor a internet i instaurar així un nou costum que, en les seves primeres hores, ha comptat amb la complicitat de desenes de persones.

El Pont des Arts, que creua el Sena per unir el Museu del Louvre i l'Acadèmia Francesa, amb 155 metres de fusta, és el més conegut dels que fins ara suportaven el pes dels cadenats, però el de l'Arquebisbat o la passarel·la Léopold-Sedar-Senghor també ho estan, d'envaïts. Cada cert temps, l'alcaldia es veu obligada a retirar els cadenats per no posar en perill l'estabilitat de l'estructura, per la qual passen cada dia milers de transeünts.

No se sap exactament quin és l'origen d'aquesta moda, que sembla venir d'Europa de l'est i que a París va fer acte de presència a partir del 2008. La publicació de 'Ho voglia di te' ('Tinc ganes de tu'), la novel·la de l'italià Federico Moccia, els personatges de la qual posaven un forrellat en el Ponte Milvio de Roma, va intensificar una moda que no ha cessat des de llavors.

El creador de la proposta de substituir-los per fotos ha estat el regidor de Cultura, Bruno Julliard, que, després del despreniment el passat juny de 2,4 metres de barana del Pont des Arts a causa del pes dels cadenats va rebre l'encàrrec de l'alcaldessa, Anne Hidalgo, de trobar solució al problema.

La proposta de les autoritats locals, segons avancen els mitjans francesos, va més enllà i estudia a llarg termini poder canviar les actuals baranes per instal·lacions que no permetin penjar-ne els cadenats.