Internacional 06/03/2012

Una campanya proeutanàsia col·loca Sarkozy en el llit de mort

L'Associació pel Dret a Morir Dignament fa un fotomuntatge amb la imatge del president francès i els altres candidats a les eleccions contraris a legalitzar l'eutanàsia: Marie Le Pen i François Bayrou

Efe
2 min
Els candidats en els anuncis de la campanya proeutanàsia / AFP

ParísLa imatge del president francès i candidat a la reelecció, Nicolas Sarkozy, apareixerà des d'aquest dimecres en una campanya publicitària que el situa en el llit de mort, en un intent per convèncer-lo que revisi la seva postura, contrària a la legalització de l'eutanàsia a França.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb la típica camisa de dormir d'hospital, aspecte seriós i tubs al nas per poder respirar, al cap d'estat se li pregunta: "Senyor candidat, ¿hem de posar-lo en aquesta postura per fer que canviï d'opinió sobre l'eutanàsia?".

L'Associació pel Dret a Morir Dignament (DMD), autora d'aquesta mobilització, s'adreça igualment a la presidenta de l'ultradretà Front Nacional (FN), Marine Le Pen, i el líder centrista, François Bayrou, que, com Sarkozy, també han manifestat la seva oposició a la legalització de l'eutanàsia.

El director general de la DMD, Philippe Lohéac, va explicar que abans de llançar la campanya van preguntar sobre el tema als principals candidats als comicis presidencials a França, els propers mesos d'abril i maig, i l'únic que va defensar la legalització de l'eutanàsia va ser el socialista, François Hollande.

L'organització busca amb aquests cartells que a una persona moribunda se li concedeixi "la llibertat de triar si vol continuar fins al final amb la seva malaltia, si accedeix a les cures pal·liatives o desitja que se l'ajudi a morir", com ja passa, segons Lohéac, en països com Bèlgica o Luxemburg.

I per això recorre a imatges xocants: una campanya anterior, llançada al novembre en la mateixa línia però amb una persona anònima, no va tenir repercussió.

La campanya es completa amb un manifest a través d'internet, en què els ciutadans signants insten els candidats a legalitzar l'eutanàsia, i amb una manifestació i una conferència, prevista per al pròxim 24 de març, per debatre la proposta.

Un sondeig facilitat per aquesta organització i realitzat l'agost passat per l'institut demoscòpic Ifop per al diari local 'Sud Ouest' va reflectir que el 94% dels enquestats es mostrava a favor o molt a favor de la legalització de l'eutanàsia, per un 6% que va dir que hi estava en contra.

stats