Estats Units
Internacional 13/11/2011

Els candidats republicans defensen atacar l'Iran i debaten restaurar la tortura dels presoners de guerra

El debat es va centrar en política exterior i va omplir-se d'atacs contra el lideratge d'Obama. Els vuits líders van discutir la possibilitat d'eliminar tota l'ajuda a l'estranger

Agències
1 min
Debat dels candidats republicans a Carolina del Sud. AFP

WashingtonLa possibilitat d'atacar l'Iran, la de restaurar les tortures a presoners de guerra i la d'eliminar tota l'ajuda a l'estranger va crear ahir sonades discussions entre els aspirants republicans a la presidència dels Estats Units en el seu primer debat sobre política exterior.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els 8 líders van discutir durant 90 minuts sobre política internacional, el tema que fins ara era el gran absent de la campanya, molt centrada en l'economia.

Mitt Romney, el candidat preferit, va iniciar les crítiques contra el president nord-americà. "És molt fàcil: si voteu Obama, l'Iran tindrà la bomba nuclear. Si m'escolliu a mi, no n'hi haurà mai.", va simplificar l'exgovernador de Massachusetts. L'empresari Herman Cain va proposar atacar Teheran amb sancions econòmiques i ajudant l'oposició. Romney no va descartar un atac militar per disuadir l'Iran d'avançar en el seu suposat programa.

Un informe publicat aquesta setmana per l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) indicava que Teheran té el potencial necessari per desenvolupar una arma nuclear.

Tortures

Les discussions més sonades les va protagonitzar la idea de restaurar les anomenades "tècniques d'interrogació reforçada", nom amb què el govern de George W. Bush es referia a pràctiques com l'asfíxia simulada.

Cain va declarar-se a favor d'aquestes tècniques en la lluita contra el terrorisme i va negar que es tractés de tortures. La seva posició va rebre el suport de Perry, Newt Gingrich i la congresista Michele Bachmann.

"Que no siguem capaços d'intentar extreure informació [dels terroristes] per salvar els nostres joves és una aberració", assegurava Perry. "Això és la guerra. Estic a favor d'utilitzar aquestes tècniques i ho estaré fins que mori", va sentenciar.

stats