"El canvi a Washington posa la UE en una situació difícil"

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, el primer que alça la veu contra el veto migratori de Trump

Brussel·les ha emès aquest dimarts, 5 dies després de l’ordre executiva sobre migració de Donald Trump, un primer crit d’alerta –encara tímid– sobre el que està passant a l’altra banda de l’Atlàntic. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assegurat que “el canvi a Washington posa la UE en una situació difícil, amb una nova administració que qüestiona els últims 70 anys de política exterior nord-americana”.

En una carta enviada als líders europeus amb motiu de la cimera de Malta de divendres, Tusk situa el nou president dels EUA com una “amenaça”, al costat de l’assertivitat de la Xina, l’agressivitat de Rússia, les guerres al Pròxim Orient i l’Àfrica i la radicalització islàmica.

“Per primer cop en la nostra història, en un món extern multipolar, cada cop més actors són obertament antieuropeus, o euroescèptics en el millor dels casos”, reflexiona Tusk. El president del Consell Europeu alerta que tot plegat –també les “preocupants declaracions de la nova administració nord-americana”– fa “el futur d'Europa imprevisible”.

També el Parlament Europeu, a través de la comissió d’Afers Exteriors, ha expressat una “gran preocupació” pel veto de Trump als refugiats i immigrants de 7 països, una mesura que considera “discriminatòria” i que qualifica de “gasolina per als discursos antiimmigració dels xenòfobs”.

Falta d’unitat, de nou

Però malgrat aquestes veus contràries a les primeres polítiques de Trump, els països de la UE són incapaços encara de llançar un clam unitari contra les mesures més polèmiques de Donald Trump.

A Itàlia, el ministre d’Afers Estrangers, Angelino Alfano, va assegurar dilluns que “també Europa vol aixecar murs al seu voltant”, i a Hongria, el primer ministre, Viktor Orbán, va fer seu fa poc el lema de Trump i va reclamar fer “Europa gran de nou”.