Cazeneuve, nou primer ministre de França en substitució de Valls

Hollande confia en l'home que ha gestionat la resposta a la pitjor onada antiterrorista fins acabar la legislatura i nomena el cap dels socialistes a l'Assemblea com a ministre de l'Interior

Un cop oficialitzada la candidatura socialista de Manuel Valls de cara a les eleccions presidencials franceses, el president François Hollande ha anunciat avui el substituït de Valls a Matignon. Es tracta del fins ara ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, que ja va prendre el relleu de Valls quan aquest va ser nomenat primer ministre i que té l'encàrrec d'acabar la legislatura, el maig del 2015. Amb Cazeneuve, Hollande tria la fidelitat i la popularitat i un polític sense més ambicions perquè ha anunciat que no té intencions de seguir en política. 
Segons el diari 'Le Monde', les característiques que des de l’Elisi s’exigien pel nou inquilí de l’Hotel Matignon eren eficàcia, cohesió i confiança. Unes particularitats que Cazeneuve compleix a la perfecció. El balanç dels seus més de dos anys al ministeri de l’Interior és més aviat positiu. Prova d’això n’és la popularitat que té entre els francesos: Cazeneuve és un dels ministres més ben valorats d’Hollande, tant esquerra com a dreta. “Amb Bernard Cazeneuve, França està en bones mans. Ètica, respecte, consolidació i eficàcia”, ha piulat el primer secretari del Partit Socialista francès, Jean-Christophe Cambadélis. 
A més a més de ser un dels homes de confiança d’Hollande, Cazeneuve ha demostrat la seva eficàcia davant el terrorisme al qual s’ha enfrontat França en els gairebé últims dos anys. De fet, la gestió de Cazeneuve al capdavant del ministeri de l’Interior és una de les cartes que es pot apuntar Hollande durant el seu quinquenni. Alguns l’anomenen el ministre de l’estat d’emergència, la situació d’excepció a la qual França està sotmesa des del novembre del 2015, desprès dels atemptats terroristes en cadena a París. Però Cazeneuve durant els 32 mesos al capdavant de l’Interior, no només ha hagut de gestionar la pitjor onada d'atemptats jihadistes al país. La crisi migratòria a França, especialment el desmantellament del camp de refugiats a Calais, al nord-oest de França, així com la seguretat de les consecutives manifestacions en contra de la reforma laboral francesa, són altres crisis a les quals Cazeneuve s’ha encarat amb més o menys èxit.

La segona mudança n el nou govern de Cazeneuve és el seu propi substituït al ministeri de l’Interior. Bruno Le Roux, fins ara el cap del grup els socialistes a l’Assemblea, s’ocuparà d’aquesta cartera. Des de l’Elisi indiquen que l’han triat “per la seva competència, experiència i proximitat amb el cap de l’Estat”, malgrat que en declaracions a l’emissora de televisió BMFTV, el secretari general del sindicat de policia Alliance, Jean-Claude Delage, assegurava que “no és un especialista en qüestions de seguretat, tot i que Cazeneuve tampoc ho era quan va agafar la batuta del ministeri”.
Le Roux -pròxim d’Hollande malgrat que mai abans li havia donat una cartera ministerial- sembla que no era la primera opció d’Hollande i Cazeneuve. François Rebsamen, exministre de Treball i alcalde de Dijon, ha assegurat haver refusat el càrrec per estar a gust en l'alcaldia.
“És una gran responsabilitat, en aquest període, ser ministre de l’Interior i haver d’assegurar la protecció total dels francesos”, ha dit Le Roux, que va aprofitar per adreçar un missatge de respecte pel treball dels cossos policials gals.