Internacional 17/04/2018

Un centenar d'immigrants fan vaga de fam en un centre de detenció al Japó

Protesten contra les condemnes i abusos que pateixen per part de les autoritats del país

Ara
2 min
Un grup de guàrdies d'aquest centre de detenció del nord de Tòquio.

BarcelonaAl Japó, ser immigrant irregular és especialment dur. Quan les autoritats nipones detenen una persona estrangera en situació il·legal al país, comença un llarg calvari. Empresonats de manera sovint indefinida, són víctimes d'abusos i maltractament psicològic, segons denuncien des de fa anys diverses ONG locals. Davant aquesta situació, i amb el suïcidi d'un immigrant indi empresonat com a fet detonant, aquesta setmana s'ha iniciat una vaga de fam en un centre de retenció d'Ushiku, al nord de Tòquio. Almenys un centenar d'immigrants la secunden.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mitsuru Miyasako, director de l'Associació per a l'Alliberament Provisional —una de les organitzacions que lluita contra aquesta situació—, és crític amb la realitat que han de suportar aquestes persones un cop entren al Japó. Quan els detenen, els tanquen "en cel·les molt petites, sense finestres" i són "víctimes d'altres formes de maltractament psicològic", ha dit Miyasako a Efe.

En el centre on té lloc la vaga de fam, i on l'any passat ja es va viure un episodi similar després de la mort d'un grup d'immigrants per haver-los-hi negat atenció mèdica, hi ha actualment 334 estrangers. Les nacionalitats són diverses: hi ha ciutadans tant de Filipines, la Xina, l'Índia o Sri Lanka, com del Perú, el Camerun, Tanzània o l'Iran.

Un dels punts forts de la protesta és la durada d'aquestes detencions. Habitualment, tal com apunta Miyasako, són detinguts per no tenir la documentació en regla i se'ls reté 2 o 3 anys fins que són alliberats provisionalment amb la condició que han d'abandonar el país pel seu compte. Si no ho fan, poden tornar a ser empresonats.

3.600 immigrants retinguts

Malgrat que la situació està enquistada, el fet que va desencadenar la vaga de fam va ser el suïcidi d'un intern de nacionalitat índia la setmana passada. El motiu, ben clar: després de més d'un any intentant abandonar el centre, la seva sol·licitud d'alliberament va ser denegada per enèsima vegada.

Diverses organitzacions que lluiten per canviar aquesta sèrie d'abusos saben que la situació que es viu en aquest centre del nord de Tòquio no és, ni molt menys, aïllada. El 2017 es van compatibilitzar uns 3.600 immigrants detinguts al país asiàtic acusats d'haver-hi entrat irregularment, de tenir els visats caducats, o perquè estaven esperant la seva repatriació després d'haver comès algun delicte.

Moltes d'aquestes persones han viscut al Japó durant una o dues dècades i bona part de la seva família, també els seus fills, s'hi han establert, fet que dificulta el retorn al seu país d'origen.

stats