Un centenar d'immigrants segresten el vaixell mercant que els retornava cap a Líbia

Els migrants obliguen el capità a posar rumb a Malta, que diu que no els acollirà

Un vaixell mercant que havia rescatat 108 migrants en alta mar va ser segrestat ahir a la tarda pels mateixos nàufrags quan es van adonar que el vaixell els pretenia portar de tornada cap a Líbia, d’on havien sortit. El país del nord d’Àfrica, al qual la Unió Europea ha encarregat bloquejar i rescatar les pasteres que intenten creuar cap a Europa, ha estat denunciat repetidament per tortures i esclavatge dels migrants que el travessen intentant arribar al Mediterrani.

En adonar-se que el vaixell que els havia rescatat, l’ El Hiblu 1, estava tornant cap a les costes líbies, els migrants haurien forçat el capità a posar rumb cap a Malta. Un portaveu de les forces armades de Malta va confirmar el segrest de la nau i va dir que les autoritats del país vigilaven de prop el cas però que no permetrien el desembarcament, segons Reuters.

Un dels primers a informar de la situació va ser el vicepresident i ministre de l’Interior d’Itàlia, el xenòfob Matteo Salvini, que en un tuit va alertar del segrest del vaixell i va dir que no pensava obrir cap dels ports italians. “No són nàufrags, són pirates, i saben que només veuran Itàlia amb un llargavistes”, va dir.

L’ El hiblu 1 és propietat d’una empresa turca i navega sota bandera de Palau, un estat d’Oceania. L’ONG mediterrània Saving Humans va informar que estava “seguint” el cas de prop i va demanar que els migrants no siguin retornats a Líbia, on seran tancats de nou en camps de concentració. “La Convenció de Ginebra ho requereix”, va dir la ONG. La mateixa organització també va anunciar que el seu vaixell Mare Jonio havia estat alliberat per la fiscalia d’Agrigent i podrà tornar al mar a fer rescats, segons el Corriere della Sera.

Salvini diu “A Itàlia, no”

En canvi, el líder de la ultradretana Lliga els advertia que tenen els ports italians tancats. “Això és clarament un cas de crim organitzat”, va etzibar Salvini a Facebook. En un vídeo en què apareixia al seu despatx mostrant un mapa del Mediterrani per explicar la ruta que hauria seguit el vaixell segrestat, Salvini insisteix a qualificar els migrants de “delinqüents” i remarca que “això ja no es tracta dels pobres nàufrags que fugen de la guerra sinó d’un tràfic d’éssers humans gestionat de forma criminal que arriba a segrestar embarcacions privades”. “A Itàlia, no”, deia llavors el ministre apuntant amb un bolígraf sobre el mapa per advertir els migrants que els ports del seu país seguiran tancats a qualsevol desembarcament.

A última hora d’ahir no estava clar si l’ El Hiblu 1 es dirigia finalment cap a Malta o cap a Lampedusa. Les condicions de la mar no eren bones, però s’esperava que vaixells militars maltesos sortissin al seu pas quan s’acostés al país.

A la web de seguiment naval MarineTraffic, l’última posició de l’ El Hiblu 1 era encara la de la nit de dimecres i apareixia a poques milles de la costa de Trípoli.

Més continguts de