La cinquena prova nuclear de Corea del Nord podria ser imminent

El líder del règim comunista, Kim Jong-un, inaugura el VII congrés del Partit dels Treballadors, el primer en 36 anys, felicitant el país pels èxits aconseguits en matèria armamentística

Les dures sancions de la comunitat internacional sobre Corea del Nord, reforçades al març, no aconsegueixen el seu objectiu: que el règim comunista aturi el seu programa armamentístic i nuclear. De fet, Pyongyang podria estar preparant una nova demostració de força militar amb motiu del VII congrés del Partit dels Treballadors, el primer en 36 anys, que ha començat aquest divendres. " És molt possible que hi hagi una nova prova nuclear, la cinquena al país, i fins i tot el llançament d’un míssil intercontinental. Els que s’han llançat fins ara eren de curt i mitjà abast, per la qual cosa això demostraria la nostra capacitat davant dels Estats Units", explica a l'ARA Alejandro Cao de Benós, delegat especial del Comitè de Relacions Culturals amb l'Estranger de Corea del Nord.

Pyongyang va anunciar el 6 de gener que havia provat una bomba d'hidrogenDe Benós, català i l'únic estranger que treballa per al govern nord-coreà, destaca la importància d'un congrés en el qual " es posarà l’accent en el reforçament nuclear per evitar una invasió dels Estats Units", en un moment de màxima tensió a la península de Corea. Precisament, el líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha aprofitat la seva intervenció inicial per felicitar el país pels èxits aconseguits el darrer any en matèria armamentística: "Els nostres militars han dut a terme la primera prova amb una bomba d'hidrogen i el llançament d'un satèl·lit", ha dit, per afegir que es tracta d'unes fites "sense precedents" que han impulsat " la dignitat i el poder del país". El discurs, de quinze minuts, no ha estat difós pels mitjans estatals fins dotze hores després de l'inici del congrés, celebrat enmig d'un gran secretisme: els més de cent periodistes internacionals que cobreixen l'esdeveniment no poden acostar-se al recinte de Pyongyang on se celebra el conclave. 

A l'espera que es facin públics més detalls de la trobada, que durarà entre tres i cinc dies i reuneix fins  3.467 delegats del Partit dels Treballadors al país, De Benós deixa clar que després del congrés "no hi haurà cap variació a nivell polític o econòmic" al país. I molt menys, afegeix, en la línia d'avançar cap a una economia de mercat, tal com han augurat en les últimes setmanes nombrosos analistes internacionals. Això sí, el conclave determinarà els mecanismes a seguir per superar les sancions i el "bloqueig" econòmic sobre Corea del Nord, així com les línies futures per al desenvolupament industrial, científic i armamentístic.

Objectiu: reforçar el lideratge de Kim Jong-un

En última instància, el delegat especial insisteix que "és un congrés d’unificació de líder, partit i poble. La unió ja existeix, però la trobada servirà per reforçar aquesta cohesió", matisa, i recorda que Kim Jong-un compleix aquest any cinc anys al poder. L'últim congrés com aquest es va celebrar el 1980, i el llavors líder del règim, Kim Il-sung, va anunciar que el seu fill, Kim Jong-il (pare de Kim Jong-un), seria el seu successor. Un fet que va engegar la primera dinastia comunista de la història. En aquesta ocasió, experts sud-coreans apunten a l'agència Efe que la germana del líder nord-coreà, Kim Yo-jong, podria sortir reforçada del congrés, amb la seva designació com a càrrec important del règim. Un fet que s'emmarcaria, segons els analistes, en un procés de relleu generacional de les elits del país.

Però més enllà de les mesures de caràcter intern, moltes de les quals podrien quedar ocultes en l'hermetisme del règim, gran part de l' expectació internacional té a veure amb la possibilitat que hi hagi una nova prova nuclear, en la línia del que apunta De Benós. Tot i que la pàgina web '38 North' –dedicada a l'anàlisi de les activitats nord-coreanes–  publicava aquest dimecres unes imatges per satèl·lit que demostrarien un "nivell molt baix" d'activitat" al centre de proves nuclears de Punggye-ri (nord-est del país), el govern de Seül alertava fa dos dies que l'assaig tindria lloc abans de començar el congrés, amb l'objectiu de "mostrar els èxits de Kim Jong-un". Com que no ha estat així, la nova amenaça de Corea del Nord es podria confirmar en qüestió d'hores.