Internacional 18/09/2013

Un 59% de ciutadans votarien 'no' a la independència d'Escòcia a un any del referèndum

Els partidaris del 'sí' i del 'no' tenen 365 dies per acabar de convèncer el 14% d'indecisos

Ara
2 min

BarcelonaAquest dimecres comença el compte enrere per al referèndum d'Escòcia que se celebrarà el proper 18 de setembre del 2014 i en el qual els escocesos hauran de votar 'sí' o 'no' a la pregunta: "Escòcia hauria de ser un país independent?".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les enquestes, però, han mostrat fins ara una victòria del 'no'. El darrer estudi, realitzat per l'empresa de recerca Progressive Scottish Opinion, situa en un 59% els vots contraris a la independència i en un 27% els partidaris d'escindir-se del Regne Unit, però amb un 14% d'indecisos, la majoria per qüestions econòmiques.

Els dos bàndols hauran de dur a terme una campanya intensa per convèncer el nombre d'indecisos, que podria fer ballar el resultat final del referèndum.

Aquest dimarts, al programa 'Newsnight' de la BBC, 48 escocesos indecisos han participat en un debat amb líders que defensen el sí i altres que defensen el no. Després d'haver exposat els seus dubtes, sobretot econòmics, els ciutadans han votat al final del programa i el resultat ha sigut de 30 a 18 a favor de la independència d'Escòcia.

El model d'un futur estat propi

El govern escocès té previst publicar al novembre un informe del perquè de la independència i com pensa administrar el futur estat pel que fa a l'economia, els serveis públics, els recursos i la presència internacional.

Segons els estudis, els votants escocesos són partidaris de continuar dins la Unió Europea i estarien a favor de pertànyer a la OTAN sense armes nuclears.

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha dit aquest dimarts que el referèndum estableix "la millor oportunitat que Escòcia ha tingut mai". "Referèndums com el que farem es produeixen un cop per generació, la qual cosa significa que el proper referèndum serà l'oportunitat de la vida per a molta gent d'Escòcia, en el mateix moment que tenim l'oportunitat d'escollir el futur del nostre país", ha afegit Salmond.

Si Escòcia votés a favor de la independència, el govern del nacionalista Alex Salmond ha dit que Escòcia es convertiria en un país independent el 2016.

Els partidaris del no

Des d'Edimburg denuncien una campanya de la por per part del Regne Unit, que amenaça Escòcia de renunciar a la lliura esterlina i la imposició de l'euro.

Alistar Darling, partidari del no i membre de la Campanya 'Better Together' [Millor junts] ha assegurat que "desenes de milers de llocs de treball a Escòcia depenen del fet que guanyem aquesta batalla". "Alex Salmond no dirà ni farà res per guanyar el referèndum. Està posant el seu nom a la història per davant dels interessos d'Escòcia", ha afegit Darling.

stats