Publicitat
Publicitat

Estats Units

Repercussions de l'operació per eliminar Bin Laden

El nom en clau 'Gerónimo' ofèn els apatxes nord-americans

El cap de la tribu envia una carta a Obama reclamant-li una disculpa. Pels pobles indígenes és un heroi

Gerónimo era el nom de guerra d'un llegendari lluitador apatxe conegut per la seva capacitat d'escapolir-se sense deixar petjada. Així es va escapar del setge de milers de soldats nord-americans durant anys, i és a partir d'aquesta imatge que els serveis secrets nord-americans van posar el nom en clau de l'operació per eliminar Bin Laden. Pels nord-americans nadius, però, Gerónimo no era un terrorista, sinó un heroi, i la comunitat ha sentit com una bufetada la comparació. Molts líders tribals, furiosos comentaris a les xarxes socials i una carta del líder de la tribu de Gerónimo reclamant a Barack Obama una disculpa són les mostres d'aquest malestar.

Molts es mostraven ofesos, però no sorpresos. El nom en codi de l'operació és l'últim d'una llarga llista d'insults per part del govern federal contra els pobles originaris d'Amèrica. "Ens han oprimit durant tant de temps, que ja no ve d'una més", deia Leon Curley, un veterà marine navajo a Associated Press. "El govern fa el que vol quan vol. El nom de l'operació quedarà per sempre. I quan ho penses bé, és un gran insult".

Jeff Housser, portaveu dels apatxes, diu en la seva carta a Obama que l'afer no és cosa de malícia, sinó de desconnexió cultural: "Estem gairebé segurs que l'ús del nom de Gerónimo per a Ossama bin Laden es basa en una perspectiva històrica malentesa de Gerónimo i la seva lluita armada contra els governs dels Estats Units i de Mèxic". Housser parla d'una "dolorosa ofensa" per als pobles nadius.

La Casa Blanca ha negat que es tracti d'una  manca de respecte cap als indígenes nord-americans, però no ha explicat per què es va escollir aquest nom. Etiquetes

Més continguts de