Crisi de l'euro
Internacional 26/09/2012

La massiva protesta de Grècia acaba amb gasos lacrimògens

El conservador Andonis Samaràs ha donat el vistiplau a un pla de retallades que el Parlament ha d'aprovar a l'octubre. Pretén rebaixar els sous dels funcionaris i les pensions i augmentar l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys

Ara
2 min
Policia i còctels molotov a la plaça de Sintagma. IANNIS BEHRAKIS / REUTERS

BarcelonaLa policia grega ha disparat gasos lacrimògens contra la protesta massiva que s'ha fet a Atenes en el marc de la vaga general per aturar els plans d'austeritat. Més de 50.000 persones, segons l'agència Reuters, han sortit als carrers d'Atenes per cridar "No ens sotmetem a la 'troica'" i "Fora la UE i l'FMI". Segons fonts policials es tracta de la manifestació més gran que es fa a Grècia des de maig del 2011 . Els enfrontaments entre els antidisturbis i manifestants que llançaven pedres i còctels molotov, han començat en acabar la marxa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No podem aguantar més, ens estem desagnant. No podem veure créixer els nostres fills així", deia Dina Kokou, mestra i mare de quatre fills, que té un sou mensual de mil euros. "Els augments d'impostos i les retallades de sou ens estan matant".

La protesta d'aquest dimecres és la primera prova de foc del govern de coalició del conservador d'Andonis Samaràs: la vaga general convocada per a aquest dimecres per totes les centrals sindicals contra el nou paquet d'austeritat que està negociant amb els creditors internacionals. Les finances de Grècia depenen del nou tram del rescat de 31.000 euros, condicionat aquesta enèsima retallada.

Escoles, hospitals, vaixells i l'administració estaran paralitzats en la primera vaga general a Grècia des del febrer. La convocatòria també s'estén al comerç, a partir de les 15.00 h, i només es mantindran els transports públics per facilitar l'arribada dels manifestants als punts de convocatòria. Els controladors aeris fan una aturada de tres hores.

És la reacció a l'anunci d'un nou paquet de retallades d'11.500 milions d'euros que el govern de Samaràs vol aprovar a l'octubre per complir amb les exigències de la 'troica' (Banc Central Europeu, Unió Europea i Fons Monetari Internacional). La premsa grega ha revelat aquest dimecres que el pla ja té el vistiplau del primer ministre −ara s'ha de negociar amb els altres dos partits de la coalició−: suposa "dràstiques" retallades salarials al sector públic i les pensions i l'augment de l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys. No hi ha un pla d'acomiadaments massius entre els funcionaris, però sí jubilacions anticipades i límits en la contractació. El paquet −que el Parlament ha d'aprovar a l'octubre− també inclou nous impostos per als autònoms.

Samaràs, que governa en coalició amb els socialdemòcrates de Pasok i els progressistes d'Esquerra Democràtica, va guanyar per un estret marge les eleccions del 17 de juny i va prometre que suavitzaria les condicions del rescat de Grècia i el seu impacte sobre la població. Després, però, va dir que primer calia fer les retallades per poder renegociar amb la 'troica' dos anys d'ampliació del termini per complir els objectius de reducció del dèficit.

Christine Lagarde, directora del Fons Monetari Internacional, va aclarir dilluns, però, que no n'hi haurà prou amb la nova retallada i que Grècia ha de fer privatitzacions i reformes estructurals.

En les últimes setmanes, Atenes ha viscut tota mena de protestes, des de la policia fins a pares de famílies nombroses, mentre el ministre d'Economia, Iannis Sotournaras, negociava amb la missió de la 'troica' la nova retallada. Les converses es van trencar diumenge i s'han de reprendre la en pocs dies.

stats