La coalició conservadora guanya àmpliament les eleccions a Austràlia

La victòria de l'actual primer ministre, que contradiu les enquestes, eleva l'amenaça climàtica

De nou, totes les enquestes es van equivocar. La coalició conservadora del primer ministre australià, Scott Morrison, ha confirmat aquest dilluns una contundent victòria a les eleccions d'aquest dissabte, en què s'han assegurat una majoria del Parlament per poder tirar endavant la seva agenda, en contra del relleu que pronosticaven tots els sondejos.

El mateix Morrison va considerar la seva victòria com un "miracle polític", després de guanyar 76 seients d'un total de 151 escons en joc. A primera hora de dilluns, hora catalana, encara estaven per assignar tres escons, però la Comissió Electoral Australiana diu que la coalició conservadora també duia avantatge en el recompte per aquests últims diputats, de manera que podria assegurar-se la majoria absoluta.

La victòria de Morrison és una molt mala notícia per a la lluita contra l'emergència climàtica, ja que el seu govern ha insistit a rebutjar qualsevol increment de l'ús de les energies renovables al país, amb l'argument que això pot fer mal a l'economia, que encara és molt dependent del sector del carbó i la mineria. 

El partit laborista opositor, finalment derrotat, havia fet campanya amb la promesa d'elevar el compromís d'Austràlia fins al 45% de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i un 50% de l'energia de fonts renovables el 2030. El compromís actual australià, signat amb l'Acord de País, preveu retallar un 26%-28% de les emissions el 2030, però l'ONU ha advertit ja que les polítiques australianes no permetran assolir ni tan sols aquest objectiu mínim.

Els mercats, però, han acollit aquest matí la victòria dels conservadors amb una forta pujada, mentre les empreses demoscòpiques del país prometien una revisió.

Morrison ha agraït la seva victòria "als australians silenciosos" i ha assegurat haver escoltat el missatge. "Ells han parlat, han pres la decisió. Ara esperen que nosaltres l'acceptem per poder seguir amb les seves vides. Això és el que els australians silenciosos han dit i faré honor a aquest missatge", ha dit.

Després d'una campanya intensa i molt polaritzada, el primer que haurà de fer el primer ministre és un canvi de govern. L'elecció de noms i càrrecs que es produirà els pròxims dies ha d'indicar si hi haurà algun canvi o no en les polítiques de Morrison sobre canvi climàtic, si nomena ministres d'energia i medi ambient més proclius a la lluita climàtica, i altres qüestions.

Més continguts de