Estats Units
Internacional 19/08/2012

Com reconeixen els EUA un nou estat?

Washington atorga legitimitat a un nou país de forma automàtica quan hi ha acord entre les parts

Núria Ferragutcasas
1 min
SUDAN DEL SUD, L'ÚLTIM NOU PAÍS
 Una catifa dóna la benvinguda a Juba, la capital, al Sudan del Sud, que es va convertir en estat l'any passat després d'un referèndum sobre la seva independència previst en els acords que van posar pau a la guerra del Sudan. Els Estats Units van reconèixer automàticament el nou país que es va segregar del Sudan.

WashingtonEls EUA només reconeixerien Catalunya com a nou estat si la seva independència fos de mutu acord amb Espanya. Washington segueix criteris internacionals però té l'última paraula en la decisió final.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan Lluís XVI de França va ser deposat i decapitat el 1793, Alexander Hamilton –un dels pares fundadors dels Estats Units i primer secretari del Tresor– va argumentar que la suplantació d'un govern tirànic per una massa igual de tirànica havia de ser ignorada i que el Tractat d'Amistat i Comerç amb França s'havia de considerar suspès fins que es formés un nou govern.

Un altre dels pares fundadors dels EUA i secretari d'Estat, Thomas Jefferson, va defensar que el poble francès tenia el dret inherent de formar el seu propi govern i que el tractat havia de continuar independentment dels canvis en el govern francès perquè els governs, i no els tractats, són els que accepten nous estats. Finalment, el president George Washington va donar la raó a Jefferson i va reconèixer la nova república francesa.

Llegiu-ho a l'ARA Premium.

stats