Internacional 26/10/2021

Comença el debat clau per evitar eleccions a Portugal

El primer ministre, disposat a esgotar les alternatives per aprovar el pressupost, però "no a qualsevol preu"

ARA
2 min
El primer ministre portuguès, el socialista António Costa

BarcelonaAquest dimecres serà un dia decisiu per al futur del segon govern socialista d'António Costa a Portugal. El Parlament lusità votarà la proposta de pressupostos per al 2022, que, a hores d'ara, no compta amb prou suports per prosperar. Els socialistes, que fa sis anys que governen en minoria, no comptaran (previsiblement) amb el suport dels seus aliats externs habituals, el Bloco d'Esquerra (BE) i el Partit Comunista, que han anunciat que hi votaran en contra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si no hi ha cap sorpresa d'última hora, doncs, Portugal està abocat a unes eleccions anticipades, ja que el president del país, Marcelo Rebelo de Sousa, que és qui té el poder de dissoldre el Parlament, ha remarcat que no valora l'opció de mantenir viva la legislatura sense els nous comptes. Aquests pressupostos són especialment significatius perquè arriben en plena recuperació postcovid, i suportats pels 9.700 milions d'euros de fons europeus que Portugal té previst de rebre fins al pròxim exercici.

En l'obertura del debat parlamentari, que ha començat aquest dimarts a la tarda, Costa ha insistit en la voluntat del govern d'esgotar les alternatives per tancar un acord i evitar un avançament electoral, però ha afegit que "no a qualsevol preu", alhora que ha valorat l'"esforç seriós d'aproximació" amb les diverses forces polítiques, a qui ha demanat responsabilitat.

Ha defensat que els comptes proposats pels socialistes són els més socials dels últims anys. El projecte de llei preveu, entre altres punts, un increment del salari mínim en 40 euros, una rebaixa impositiva a les rendes mitjanes i un augment de la inversió pública.

Fi de la 'geringonça'

Segons Costa, la prioritat és "assegurar l'estabilitat" de les polítiques que van "permetre girar el full de l'austeritat el 2015" i superar la pandèmia del 2020 i el 2021. "Res no justifica posar fi al camí que vam iniciar el 2016. Encara hi ha carretera per córrer i hem de continuar", ha manifestat, fent referència al pacte entre els tres partits d'esquerra –que la dreta va batejar amb el nom de geringonça (trasto, invent que no funciona)– que va fer caure l'executiu conservador de Pedro Passos Coelho. Els comunistes i el Bloc d'Esquerra, però, critiquen que el govern està massa enfocat a retallar el dèficit, i demanen més mesures socials.

En absència d'un nou pressupost, el govern té l'opció de prorrogar els d'aquest any, però el president portuguès va deixar clara la seva postura aquest dilluns: "O hi ha pressupostos o no n'hi ha i avanço cap al procés de dissolució [del Parlament]". Costa ha assegurat que, en cas que hi hagi eleccions anticipades, tornarà a ser el candidat dels socialistes. "El meu deure és no donar l'esquena en els moments de dificultat, i per això no dimiteixo", ha argumentat. Després de la dissolució de la cambra, les eleccions s'han de convocar en un termini de 55 dies, i Rebelo de Sousa ha indicat que els comicis podrien ser a finals de gener o principis de febrer.

stats