El Papa crea una comissió per estudiar que les dones puguin casar i batejar

Francesc diu que "no es pot prendre una decisió justa sense el pensament de la dona"

El papa Francesc ha instituït una comissió dirigida a estudiar quin va ser el paper de les diaconesses en els primers anys de l'Església, segons ha informat aquest dimarts en un comunicat el Vaticà.

El pontífex va avançar el 12 de maig que valoraria crear aquesta comissió, durant una trobada amb les participants en l'assemblea plenària de les superiores generals al Vaticà.

La comissió estarà presidida per monsenyor Luis Francisco Ladarria Ferrer, arquebisbe de Tibica i secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe. Aquest nou organisme estarà compost a més per dotze membres, sis d'ells dones, entre religioses i professores universitàries.

Componen l'equip la monja Núria Calduch-Benages, de la Pontifícia Comissió Bíblica; la professora Francesca Cocchini, de la Universitat de La Sapienza de Roma; el reverend Piero Coda, de la Comissió Teològica Internacional, i el docent i mossèn Robert Dodaro. També el professor de la Universitat de Comillas de Madrid Santiago Madrigal; la reverenda Mary Melone, rectora de la Pontifícia Universitat Augustinuanum de Roma, i el professor emèrit de la Universitat de Bonn Karl-Heinz Menke. Altres membres són el professor de la Pontifícia Universitat Salesiana de Roma Aimable Musoni; Bernard Pottier, de l'Institut d'Etudez Théologiques de Brussel·les; la professora Marianne Schlosser, de la Universitat de Viena; Michelina Tenace, de la Universitat Gregoriana de Roma, i Phyllys Zagano, de la Hofstra University.

En el vol de retorn del seu viatge a Armènia, el 26 de juny, Francesc va reconèixer que estudiava la possibilitat d'instituir una comissió per estudiar el paper de les diaconesses, però ha recordat que això no implica obrir les portes a l'ordenació de dones.

En aquest sentit ha destacat que "la funció de la dona no és tan important com el pensament de la dona".  "La dona pensa d'una altra manera que nosaltres, els homes, i no es pot prendre una decisió bona i justa sense escoltar les dones", va dir, per després recordar com recorria a consultores a Buenos Aires i els seus plantejaments eren més "bells i fecunds" .

Segons el Concili Vaticà II, les funcions litúrgiques i pastorals del diaca són: "administrar solemnement el baptisme, reservar i distribuir l' eucaristia, assistir al matrimoni i beneir-lo en nom de l'Església, portar el viàtic als moribunds i llegir la Sagrada Escriptura als fidels". També figuren les funcions d'"instruir i exhortar el poble, presidir el culte i oració dels fidels, administrar els sagramentals i presidir el ritu dels funerals i sepultura".

A l'Església primitiva, tant occidental com oriental, les diaconesses participaven en aquestes funcions, si bé aquesta figura femenina va desaparèixer amb el pas del temps.