Iemen
Internacional 05/06/2011

La confirmació que el president Sàleh és a l'Aràbia Saudita obre interrogants sobre el futur del Iemen

Tot depèn ara de la posició que prengui l'Aràbia Saudita per desencallar la crisi política que viu el Iemen des del gener

Redacció
2 min
Imatge d'arxiu del president del Iemen

BarcelonaFa cinc mesos que la gran majoria de la població del Iemen demana al seu president, Ali Abdul·lah Sàleh, que marxi del país i deixi el poder. Després de tots els rumors que van circular ahir sobre si Sàleh volia quedar-se al Iemen o marxar a l'Aràbia Saudita per tractar-se de les ferides que va patir en un atac divendres, finalment s'ha confirmat la seva arribada a Riad. Així doncs, finalment Sàleh se n'ha anat, però la seva sortida del país deixa molts interrogants oberts: el principal, qui es quedarà ara amb el poder?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des d'ahir, tal com estableix la legislació iemenita, és el vicepresident qui ha assumit les funcions de Sàleh. Però no està clar si el president hauria deixat establert que algun dels seus fills o familiars assumís el poder. A més, també hi ha molta incertesa sobre quin és l'estat de salut del president, després d'haver rebut l'impacte de metralla en l'atac de divendres al complex presidencial. Segons un analista d'Stratfor, probablement l'atac de divendres va ser planejat des dels sectors de l'exèrcit iemenita que s'oposen a Sàleh, especialment el general Ali Mohsen al-Ahmar, en un nou signe de la creixent solitud del president al país.

L'altra gran pregunta és quin paper adoptarà ara l'Aràbia Saudita, potència regional i gran aliada del Iemen, després d'haver acollit ahir a Sàleh perquè hi rebi tractament mèdic. De fet, ahir també van viatjar a Riad alguns alts càrrecs del règim i familiars de Sàleh: un nou indici de que potser Sàleh ha marxat per no tornar. Per la majoria d'analistes polítics, cada minut que passa a l'Aràbia Saudita, suposa un pas més en la possible fi del seu mandat, que fa més de trenta anys que dura. No està clar, però, si l'Aràbia Saudita permetrà a Sàleh que torni al Iemen.

Segons l'analista polític Ali Seif Hassan, hi ha dos possibles escenaris. El primer: Sàleh no torna i deixa un buit de poder que ràpidament assumeix algú de la seva família. Aquesta sortida suposaria que continuessin els enfrontaments entre les tribus rivals del país, com s'ha vist darrerament. El segon: l'Aràbia Saudita negocia alguna mena de procés polític pel qual Sàleh deixa el poder i s'articula una transició.

Als carrers de la capital iemenita, Sanaa, la gent celebra la marxa de Sàleh i recorden que no aturaran les protestes fins que estiguin segurs que el president no tornarà mai més.

stats