CANADÀ
Internacional 03/05/2011

Els conservadors passen per sobre dels liberals en les eleccions al Canadà

El PC guanya per majoria absoluta uns comicis marcats per la davallada del PL i el Bloc Quebequès i la pujada dels socialdemòcrates, que es converteixen en la primera força de l'oposició

Efe
1 min
El primer ministre conservador del Canadà, Stephen Harper

Toronto p { margin-bottom: 0.21cm; } El Partit Conservador ha guanyat per majoria absoluta les eleccions generals del Canadà i passa per sobre del Partit Liberal, que pateix la pitjor davallada de la seva història en quedar per sota dels 40 escons. Els conservadors de Stephen Harper han aconseguit el 39,7% dels vots, que li permetrà tenir 166 representants en un Parlament de 308 diputats. Els socialdemòcrates del Nou Partit Democràtic han obtingut 102 diputats i es converteixen per primer cop en el partit amb més escons de l'oposició. El Bloc Quebequès, que es queda amb 4 diputats, també ha viscut una gran davallada després que en els comicis del 2008 obtingués 47 representants. El seu líder, l'independentista Gilles Duceppe, ha assegurat que en els propers dies renunciarà al seu càrrec. Finalment, el Partit Verd s'ha quedat amb un escó.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El líder conservador, Stephen Harper, ha promès “governar per a tots els canadencs, inclosos els que no ens van votar”. El primer ministre ha assegurat que el país tindrà quatre anys d'estabilitat sense eleccions anticipades després que els ciutadans hagin demanat durant la campanya electoral un govern “estable, nacional i forta”, ha dit Harper eufòric davant centenars de seguidors.

El líder del Partit Liberal, Michael Ignatieff, ha anunciat la seva dimissió, poques hores després de rebre el pitjor resultat de la seva història, amb el 18,8% dels vots i 34 diputats. El líder liberal ha reconegut que la campanya d'atacs personals que els conservadors van dur a terme contra ell han tingut el seu efecte. “Els atacs tenen un impacte”, ha dit Ignatieff, que ha qualificat la campanya d'un fet “sense escrúpols”.

stats