MÓN
Internacional 09/08/2011

Els controladors alemanys desconvoquen la vaga prevista per aquest matí

No hi haurà aturades als aeroports alemanys, ja que la patronal ha acceptat crear una comissió d'arbitratge amb el principal sindicat del sector

Agències
2 min

BerlinLa vaga dels controladors alemanys, anunciada per aquest dimarts des de les 6 h a les 12 h, ha quedat desconvocada a primera hora, després que la patronal hagi acceptat formar una comissió d'arbitratge amb el principal sindicat del sector, el GDF. La mesura, acceptada pel departament de Seguretat Aèria (DFS), s'ha produït immediatament després d'un dictamen de la justícia laboral, en segona instància, que autoritzava la vaga. 

El sindicat GDF pretenia realitzar aquest dimarts una aturada, que hauria implicat el tancament de l'espai aeri alemany durant sis hores, afectat uns 3.000 vols en els 16 aeroports internacionals del país, i un total de 400.000 passatgers.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tractava, si s'hagués concretat, de la primera vaga de controladors a Alemanya, contra la qual tant el govern d'Angela Merkel com el DFS i el conjunt del sector s'han mobilitzat, per via judicial i política, pels perjudicis que havia de causar tant en l'àmbit aeri com de l'economia alemanya. El govern de Merkel havia reiterat aquest dilluns la seva advertència al sindicat en contra d'una vaga en ple període de vacances i l'havia instat a reprendre les negociacions amb la patronal.

La Magistratura, que una setmana enrere va prohibir una vaga similar, va manifestar-se ahir en primera instància a favor de l'aturada i en contra del DFS, que havia presentat una demanda al·legant els perjudicis per als passatgers. Quan el DFS va reaccionar a aquest dictamen amb un recurs d'urgència, el tribunal va ratificar la legitimitat de la vaga, així que la patronal va fer una crida immediata a la formació una comissió d'arbitratge, la qual cosa, d'acord amb la llei alemanya, implica, de facto, la desconvocatòria de la vaga.

El GDF agrupa 2.500 dels 5.000 professionals del sector i les diverses convocatòries d'aturades tenen el suport del 95% dels afiliats, que rebutgen l'última proposta de la patronal. El sindicat manté la seva exigència d'un increment salarial del 6,5%, així com una millora de les condicions laborals, horaris de servei i límits de les hores extres. Segons dades del DFS, el sou brut anual d'un controlador oscil·la entre els 72.000 i els 130.000 euros, sense complements per treballar en festiu o en horari nocturn i depenent de si operen en un aeroport nacional o internacional. La seva jornada laboral oscil·la entre les 32,8 i les 38,5 hores setmanals, fins a un còmput anual de 1.600 hores treballades.

stats