CRISI EN LA SOLIDARITAT
Internacional 26/10/2011

Un cooperant danès, una nord-americana i el seu assessor local són segrestats a Somàlia

Amb ells ja són cinc els treballadors humanitaris capturats a la Banya d'Àfrica en les últimes setmanes. Es desconeix l'autoria de les accions

Afp
1 min
Galkayo, on s'ha produit el segrest / GOOGLE MAPS

NairobiTres treballadors del Grup Danès de Desactivació de Mines han sigut segrestats la matinada de dimecres al nord de Somàlia. Es tracta d'un home danès de 60 anys, una dona nord-americana de 32 i el seu company somali, que segons ha informat el govern a AFP, han sigut capturats a prop de l'aeroport de Galkayo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La zona ha sigut escenari de forts enfrontaments armats entre partits i clans rivals en els darrers mesos. De moment no hi ha cap informació sobre l'autoria del segrest, que podria causar la retirada del terreny de les organitzacions humanitàries.

En les darreres setmanes, quatre estrangers (dos cooperants de Metges Sense Fronteres residents a Catalunya i dos turistes) havien sigut fets ostatges a la Banya d'Àfrica, aparentment per grups somalis, tot i que no hi ha cap prova que els segrestos estiguin relacionats. Una de les turistes, la francesa Marie Dedieu, que patia càncer i problemes cardíacs, va morir estant capturada.

No s'ha produït cap reivindicació dels segrestos, però el govern de la veïna Kènia en responsabilitza les milícies islamistes d'Al-Shabaab, que han negat estar al darrere de la captura de les cooperants catalanes. Kènia va iniciar la setmana passada una ofensiva al sud de Somàlia amb uns 1.600 soldats, amb el pretext de perseguir els milicians islamistes i evitar més segrestos. A Somàlia, el prototipus d'estat fallit, hi ha actives moltes milícies armades, sovint sense enquadrament polític, a més dels grups lligats a la pirateria.

stats