Internacional 16/04/2020

El partit de govern de Corea del Sud arrasa a les eleccions per l'èxit en la contenció del covid-19

Ara
2 min
Imatge de l'ordre que hi ha hagut en un dels col·legis electorals de Seül

LondresEl govern de Corea del Sud, un dels països que millor ha resistit l'embat del coronavirus –amb 10.591 infectats i 225 morts–, ha obtingut l'aval a les urnes en plena pandèmia. Amb una participació rècord del 66%, el Partit Democràtic (PD) del president Moon Jae-in, d'orientació liberal, i el seu soci també liberal Partit de la Plataforma han obtingut 180 dels 300 escons del Parlament. És el primer cop en 16 anys que els liberals obtenen la majoria parlamentària.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El principal bloc de l'oposició, format pels conservadors Partit del Futur Unitari i Partit del Futur s'han quedat amb 103 escons, una desfeta que ja ha suposat la dimissió del seu líder i ex primer ministre Hwang Kyo-ahn.

Les eleccions han sigut un referèndum sobre la gestió de l'epidèmia de Moon, que abans que comencés el brot estava qüestionat pels escàndols de corrupció del seu partit i la crisi econòmica del país. Però la seva exitosa política davant el covid-19 ha capgirat els resultats com un mitjó i li ha restaurat el suport ciutadà amb una majoria parlamentària, que li permetrà legislar sense oposició fins al final del seu mandat, el 2022.

Els comicis s'han celebrat sota estrictes mesures sanitàries gràcies al fet que de moment Seül ha aconseguit frenar la propagació del virus al país. Es comptabilitzen només una trentena d'infeccions diàries i el 75% dels infectats ja s'han donat d'alta.

Des de primera hora els electors es van trobar dimecres als col·legis –a un metre de distància els uns dels altres–, se'ls prenia la temperatura corporal, es desinfectaven les mans, i se'ls proporcionaven guants abans de votar. Les autoritats van decidir que qualsevol persona amb una temperatura superior als 37,5 ºC seria conduïda a una zona independent i es mantindria separada dels altres votants. Entre els onze milions de vots que van votar per correu hi ha també els que estan en tractament per la malaltia.

Corea el Sud és un cas d'èxit en la gestió de la pandèmia: des que el febrer es va detectar el primer gran brot, el país asiàtic ha passat de ser el segon més afectat del món a aplanar la corba de contagis en només tres setmanes gràcies a un programa que combina proves massives dels casos sospitosos, un seguiment exhaustiu de la cadena de contagi i hospitalització generalitzada.

Els dies previs a les eleccions, la gestió de la crisi del covid-19 ha centrat el debat i n'ha eclipsat d'altres, per exemple la por a la crisi econòmica d'escala global que l'aturada de totes les economies del món està provocant i els diversos escàndols de corrupció que involucren auxiliars del president.

Corea del Sud no ha ajornat mai unes eleccions. Fins i tot durant la guerra de Corea (1952) es van celebrar les presidencials.

stats