El coronavirus es podria haver estat propagant a Wuhan des de l'agost

Investigadors de Harvard detecten un augment del trànsit als hospitals des de llavors

El covid-19, causant de la pandèmia que ha impactat enormement el món sencer, podria haver estat present a Wuhan des del mes d'agost passat, segons una investigació de la Harvard Medical School de Boston (Estats Units) que el govern xinès ha qualificat de "ridícula", informa Reuters. Els investigadors han arribat a aquesta conclusió després d'analitzar les imatges de satèl·lit dels aparcaments als hospitals de la ciutat xinesa, que els haurien permès comprovar que a partir de l'agost hi va haver un augment de visites als centres hospitalaris, sobretot entre setembre i octubre, amb un pic màxim al desembre. L'estudi afegeix com a element destacat un increment de consultes de la ciutadania a internet sobre la tos o la diarrea, que són dos dels símptomes més característics del coronavirus.

Els experts van analitzar més de 111 imatges de satèl·lit de Wuhan entre el 9 de gener del 2018 i el 30 d'abril del 2020, que els han permès aconseguir 140 extraccions d'imatges diàries sobre la quantitat de cotxes als pàrquings dels hospitals i 117 sobre tres llocs de control més. Tot i que reconeixen que les dades aïllades no permeten assumir amb total certesa la presència del coronavirus a l'estiu, consideren que sí que serveixen per complementar altres estudis que també apunten que la malaltia ja existia abans que es detectés al principi de desembre. 

Segons l'escrit, tot i que algunes investigacions inicials apuntaven que la malaltia tenia un origen zoonòtic (és a dir, que es va transmetre inicialment a través d'aliments o aigua contaminats) al mercat de Wuhan, els estudis epidemiològics que van analitzar els primers contagis no van trobar "cap connexió directa amb el mercat en el cas de catorze individus, inclòs el primer cas conegut de covid-19". Això, exposen, obre la possibilitat que hi hagués "diferents punts d'origen i d'infecció". I se suma al fet que les mostres "virològiques de la vida salvatge" al mercat no es poden relacionar amb el covid-19. "Pensem que la SARS-CoV-2 [el nom científic de la malaltia] podria haver estat circulant a la comunitat abans de la identificació del focus al mercat", diuen al comunicat. Les autoritats van declarar Wuhan lliure de coronavirus el 26 d'abril passat

Wuhan (Xina) dona l'alta als últims pacients de coronavirus als seus hospitals

Els investigadors també apunten al desajust temporal entre l'increment de cerques a internet sobre els símptomes del covid-19 (sobretot sobre diarrea, que recentment s'ha descobert que és un dels símptomes més freqüents de la malaltia) que es va produir el mes d'agost i les visites als hospitals (comprovades a través de les imatges dels aparcaments), que van augmentar sobretot a partir de l'octubre i el novembre. "Aquesta progressió temporal de la presentació clínica" del virus, "des de malalties més lleus fins a resultats més greus", que poden requerir visitar l'hospital, "també s'ha vist en uns altres llocs". 

La Xina registra tres positius més

La Xina va detectar ahir tres positius de covid-19 que se sumen als quatre casos de diumenge, segons ha informat la Comissió Nacional de Sanitat i ha recollit l'agència Efe. Això confirma la tendència d'un nombre mínim de contagis mínim les últimes setmanes. 

Els tres contagis diagnosticats eren de viatgers procedents de l'estranger, és a dir, casos importats. Dos es van localitzar a la província sud-oriental de Canton i un a Sichuan, al centre del país. Segons fonts oficials, la xifra de contagis actius actualment és de 58, sense cap cas greu des de dissabte passat. El total de contagis asimptomàtics en observació és de 174.