Experts en salut de la UE adverteixen d'un probable rebrot que pot requerir tornar al confinament

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties adverteix d'un repunt de contagis en les pròximes setmanes

Tot i que la corba de contagis s'alenteix a la majoria de països europeus, els experts sanitaris de la Unió Europea (UE) consideren que existeix un risc entre moderat i elevat que hi hagi un rebrot que justifiqui noves restriccions a la vida quotidiana i, potser, haver de tornar al confinament. Així n'informa Reuters, que recull l'avaluació del risc de la pandèmia del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC). L'entitat amb seu a Estocolm apunta que, malgrat que en tots els països tret de Polònia i Suècia "l'onada inicial de transmissió ha superat el seu punt àlgid", es preveu un augment moderat de contagis.

"Aquest augment, si no es detecta ràpidament, pot generar estrès en els sistemes sanitaris, com es va observar els mesos de març i abril en diversos països", apunta l'organització, que malgrat tot posa en valor el fet que ara els governs ja tenen mesures de control capaces de comprovar i revertir les tendències de contagis a l'alça. La directora de l'ECDC, Andrea Ammon, ha insistit en la importància de mantenir el distanciament físic, la higiene de mans i el que ella anomena "etiqueta respiratòria". 

"Encara no hem superat això, hem d'estar vigilants", ha apuntat al seu torn la comissària de Salut de la UE, Stella Kyriakides dirigint-se als ministres de Salut europeus. Kyriakides ha demanat als governs que prenguin mesures per localitzar contagiats a mesura que es reobrin els negocis i les fronteres. 

Temor d'una segona onada de contagis a tot el món

El temor d'una segona onada d'infeccions per covid-19 va créixer al llarg de la setmana passada, informa l'agència de notícies, degut a un augment diari rècord a l'Índia i al fet que mitja dotzena d'estats als Estats Units (EUA) declaressin que els seus llits hospitalaris s'estan omplint ràpidament. Experts en sanitat en tot el món han mostrat preocupació pel fet que alguns països puguin retirar les restriccions massa aviat per evitar l'impacte econòmic del bloqueig, i també pel fet que les protestes massives contra el racisme s'hagin pogut convertir en un focus de contagis arreu del món. 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va tornar a fer una crida el dijous a la solidaritat davant una "amenaça de rebrot molt real", va dir el director general de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus: "Encara que la situació millori a Europa, globalment empitjora".