Internacional 21/06/2021

El covid-19 deixa més de 3.600 nens orfes a l'Índia

Més de 26.000 infants han perdut almenys un pare i més de 7.500 han sigut forçats a treballar a causa de la pandèmia

3 min
El trànsit i els vianants es barregen en un carrer de Uttar Pradesh, l'estat més poblat de l'Índia

BarcelonaLa dramàtica situació generada pel covid-19 a l’Índia no s'acaba amb la falta d'oxigen als hospitals i les pires funeràries massives, sinó que ha deixat també un tràgic efecte col·lateral: els nens orfes. Segons dades de la Comissió Nacional per a la Protecció dels Drets dels Infants de l’Índia, 3.621 nens indis han perdut els dos pares a causa del covid-19, 26.176 han perdut un dels dos pares per la malaltia i 274 han sigut abandonats. Són les dades que va donar la Comissió al Tribunal Suprem aquest mes i que comptabilitzen els efectes de la pandèmia en els més petits entre l’1 d’abril del 2020 i el 5 de juny d’aquest 2021.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els diaris locals relaten històries de nens petits que s’han quedat sols a casa sense menjar, o que han sigut trobats estirats al costat dels cadàvers dels seus pares, segons The Hindu. Ara l’Autoritat Central de Recursos d’Adopció (CARA, en anglès) està buscant familiars i cases d’acollida per a molts d’aquests nens orfes, especialment per als més petits. “En col·laboració amb el govern indi, estem verificant els casos de nens que trobem en aquesta situació i estem buscant familiars que els puguin acollir, perquè sovint tenen famílies extenses que se'n poden fer càrrec i sempre que això sigui possible és el millor per als nens i és el seu dret”, explica a l’ARA la responsable d’Emergències d’Unicef Espanya, Lorena Cobas.

Tot i que la corba de casos ja ha baixat i s'espera que aviat ho faci la de morts, aquesta segona onada de covid-19 a l’Índia ha sigut devastadora, i en pocs mesos ha elevat el balanç de morts al país fins a les 388.000 persones, moltes d’elles de mitjana edat. A l’Índia, que no té una població tan envellida com els països occidentals, “el 88% de les morts han sigut en el grup d’edat de 45 anys cap a munt, i ha fet aquesta franja la més vulnerable”, deia fa dies el ministeri de Salut indi. I és per això que alguns han deixat darrere seu nens molts petits. L’agència de l’ONU ha format de moment 1.270 treballadors socials indis per poder tractar aquests infants i les seves necessitats emocionals, en el procés de buscar-los una nova llar. També es tracta amb les comunitats on viuen per evitar l’estigma que sovint s’associa a aquest tipus d’orfes. “Hi ha molta gent amb por, sense informació o que fa cas de les mentides que corren per les xarxes. Tenen por d’aquests nens perquè pensen que els encomanaran el covid”, explica Cobas.

Però a més de fake news, a les xarxes socials índies han començat també a aflorar ofertes d’adopció il·legals: “Nena de dos anys, nen nadó de 2 mesos.. Pare i mare morts per covid. Si algú està interessat en adopció...” deia un missatge de WhatsApp, dels molts que la Comissió Nacional de Protecció de Drets dels Infants ha rastrejat. En molts d’aquests casos, es demanava fins a 9.000 euros per un nen i 5.500 per una nena, segons Le Monde.

En dades d’Unicef, des de l'inici de la pandèmia de covid-19, fins a 122 milions de treballadors han perdut la feina a l’Índia, cosa que ha empitjorat enormement la situació de pobresa del país. Els milions i milions d’indis que viuen de l’economia submergida són els que més van patir les mesures de confinament. Per això, en molts casos els familiars que acullen els fills orfes d’algun parent reben una ajuda econòmica per poder fer-ho.

Però l’augment de la pobresa ha fet créixer altres fenòmens nefastos per a les criatures: el matrimoni infantil i el treball infantil. L’ONG Bachpan Bachao ha comptabilitzat almenys 7.500 nens forçats a treballar en l’últim any. La pandèmia també ha portat a situacions en què fins a 274 nens han sigut abandonats, tot i que en ocasions es tracta de nens perduts en el caos del confinament, que va portar milions de migrants del camp a tornar als seus pobles a correcuita. “És bastant comú que en sortir corrents hagin perdut un fill o una filla pel camí”, explica Cobas. La de l'Índia, diu, "és la situació de crisi més forta que veiem [a causa del covid], però no deixem de mirar, perquè els països del voltant estan pujant també els indicadors", alerta.

stats