Publicitat
Publicitat

Grècia: a la recerca d'un govern per administrar una caixa buida

Se'n surti o no Nova Democràcia a l'hora de formar un nou executiu a Grècia, haurà de gestionar un país amb les finances devastades i amb una perspectiva econòmica desastrosa a curt termini, després de cinc anys de recessió

El missatge oficial és que, d'aquí a poques setmanes, l'Estat no podrà pagar les pensions ni les nòmines dels funcionaris. Els economistes més optimistes diuen que, a tot estirar, hi ha coll per a dos mesos.

Ara mateix hi ha quatre fronts oberts que reclamen solucions urgents: el finançament dels hospitals, una caixa de la seguretat social que està buida, la fuga de capitals que amenaça un sistema financer ja molt precari i un atur en nivells rècord. Les males perspectives del turisme –divendres, l'agència estadística estatal ELSTAT certificava una caiguda del els ingressos del sector– fan témer que aquest estiu pot ser catastròfic per al puntal de l'economia grega.

Als hospitals hi falten equipaments i medecines, perquè la indústria farmacèutica s'ha negat a seguir proveint-los si l'Estat no els paga les factures pendents. "Des de fa dos anys es noten molt les retallades en sanitat, es compren materials molt més dolents que funcionen pitjor, i fins i tot es retalla el material d'un sol ús als quiròfans de l'hospital oncològic: ens porten uns guants que es trenquen i no ens protegeixen d'infeccions", explica Olatz Ugarte, una anestesista basca que treballa a l'hospital oncològic Agios Sabas d'Atenes.

Podeu llegir l'anàlisi de Cristina Mas, enviada especial a Atenes, a l' ARA Premium.

Més continguts de