Gairebé 3.000 morts creuant el Mediterrani aquest 2016

L'Organització Internacional per a les Migracions alerta del rècord de xifres i confirma que la ruta dels refugiats s'ha traslladat a la de Líbia-Itàlia

Gairebé 3.000 persones –2.977, certificades fins al 20 de juliol– han mort creuant el Mediterrani des d'inicis d'aquest any, és a dir, cada dia n'han perdut la vida 15 fugint de la guerra o de la fam i intentant trepitjar Europa per demanar asil. La xifra suposa un rècord de víctimes en un període tan curt, des que va començar la crisi de refugiats fa quatre anys arran de la guerra de Síria, ha revelat aquest divendres l' Organització Internacional per a les Migracions (IOM)

Aquest 2016 és el tercer any consecutiu en què les víctimes mortals superen les 3.000, però "mai" s'havia assolit la xifra "abans de finals de juliol, fet que és molt alarmant", ha advertit el portaveu de l'OIM a Ginebra, Joel Millman.

Prop del 90% d'aquestes morts s'han registrat al Mediterrani central, entre Líbia i Itàlia, i en pràcticament tots aquests casos les víctimes provenien de països de l'Àfrica subsahariana.

La crisi de refugiats, en cinc mapes

De tots aquests casos, gairebé 2.500 s'han produït només en els últims quatre mesos, cosa que suposa una mitjana tràgica de 20 ofegats diaris.

L'organisme també ha informat que més de 242.000 immigrants i refugiats han entrat a Europa per mar aquest any. La principal ruta s'ha traslladat de la Mediterrània oriental (entre Turquia i les illes gregues) a les que parteixen de les costes de Líbia cap a territori italià. En aquesta última zona, la pressió migratòria és tan gran que només entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana van ser rescatades 4.200 persones al canal de Sicília.

Segons les autoritats italianes, les arribades des de l'inici  del 2016 han superat les 84.000, un nombre idèntic a l'aconseguit en el mateix període de l'any passat, fet que és indicatiu del fet que els fluxos de migrants a través d'Àfrica cap a Líbia –com a parada prèvia abans d'embarcar a Europa– no han sofert canvis.

L'Oficina de l'OIM a Líbia ha reportat que la Guàrdia Costanera Líbia està aportant dades regulars sobre els intents de partida del seu territori i ha tingut èxit a l'hora d'aturar alguns d'aquests perillosos viatges i tornar les embarcacions a la costa.