Internacional 04/08/2021

Biden demana la dimissió del governador de Nova York per les acusacions d'assetjament sexual

La investigació de la Fiscalia estatal conclou que Cuomo va assetjar diverses treballadores

3 min
Andrew Cuomo, durant una visita a un centre de vacunació, aquest dilluns

BarcelonaCreix la pressió sobre el governador de Nova York, Andrew Cuomo, perquè dimiteixi, després que el mateix president dels Estats Units, Joe Biden, li hagi demanat públicament que marxi. "Crec que hauria de dimitir"; ha dit Biden, preguntat en roda de premsa després que la investigació de la Fiscalia de Nova York hagi conclòs que Cuomo va assetjar sexualment diverses dones, algunes de les quals treballadores seves, i va mantenir comportaments inapropiats com ara petons o grapejades indesitjades. "Miri'n, no ho minimitzaré. Estic segur que algunes de les abraçades eren totalment innocents, però aparentment la fiscal general ha decidit que hi ha coses que no ho van ser", ha dit Biden dimarts a la nit, després d'admetre que Cuomo, governador del seu mateix partit, hauria de dimitir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mateix Cuomo va sortir de seguida en roda de premsa a negar les acusacions de la Fiscalia i a discutir-les punt per punt i denunciant per denunciant. "No he tocat mai ningú de manera inapropiada", ha assegurat en una roda de premsa des d’Albany, la capital de l'estat. Però la investigació, liderada per la fiscal general de Nova York, Letitia James, diu que Cuomo podria haver violat diverses lleis federals amb el seu comportament. El nou informe podria comportar un procés d'impeachment contra el governador al Congrés estatal. "Entenc que la legislatura estatal pot decidir obrir un impeachment, no ho sé segur", ha dit el mateix Biden, que ja havia avançat al març que no es pronunciaria sobre l'afer fins a conèixer el resultat de la investigació de la Fiscalia. Altres membres del Partit Demòcrata, com la senadora per Nova York Kirsten Gilibrand, també han sortit aquest dimarts a demanar al governador que dimiteixi. La mateixa senadora ja ho va demanar al març, quan van sortir per primer cop les denúncies.

L'informe fet públic dimarts és fruit de cinc mesos d'investigació de la Fiscalia, en què s'ha entrevistat 200 persones, inclosos membres del personal del govern estatal proper al governador i algunes de les dones que han sortit a denunciar públicament Cuomo. La conclusió principal és que el governador Cuomo havia creat un "ambient de treball tòxic i hostil" en el qual "hi havia una cultura en què no es podia dir res al governador i si el feies enfadar a ell o als seus treballadors veterans t'arriscaves a ser marginat, condemnat a l'ostracisme o pitjor", segons ha explicat el coautor de la investigació, Joon Kim. "Al mateix temps, els testimonis descriuen una cultura que normalitzava i passava per alt els coquetejos quotidians, la intimitat física i els comentaris inadequats del governador", ha afegit.

Una dona acusa Cuomo d'haver-li ficat la mà per sota de la brusa i haver-li tocat els pits. Una altra explica que el governador li va preguntar si estava oberta a mantenir relacions sexuals amb un home més gran. Algunes d'aquestes acusacions van sortir a la llum a principis d'any i van generar una tempesta política contra el governador, just quan gaudia d'un dels seus millors moments, després de la seva bona gestió de la pandèmia de covid-19 a l'estat, que el va convertir en heroi nacional en contraposició amb el llavors president Donald Trump. Però al mateix temps que les acusacions d'assetjament sexual, es va saber també que Cuomo hauria falsejat les xifres de casos i morts a les residències de l'estat. Tot plegat va eclipsar una figura que començava a agafar força en el Partit Demòcrata.

Ara la investigació de la fiscal general Letitia James, membre del seu propi partit, fa reviure la polèmica, de la qual Cuomo havia sortit tocat però no enfonsat, després de negar totes les acusacions i d'oferir una tèbia disculpa pública per si algú s'havia sentit malament per algun comportament seu. De moment el governador ha tornat a sortir a la defensiva, negant les acusacions, però l'informe com a mínim amenaça les seves possibilitats de reelecció l'any vinent.

stats