Publicitat
Publicitat

Escòcia

Una Escòcia independent seria membre automàticament de la UE?

El govern independentista escocès vol continuar a la UE un cop hagi aconseguit el seu objectiu de deixar el Regne Unit però hi ha un debat obert sobre si s'hi mantindria automàticament

Aidan O'Neill, un prestigiós advocat escocès que és conseller de la Reina manté que Escòcia no hauria de sol·licitar ser membre de la UE si esdevé un estat independent després d'un referèndum. Escòcia continuaria dins de la Unió Europea automàticament i només necessitaria que els altres estats reconeguessin el seu estatus oficialment.

El govern britànic no és del mateix parer i els partits polítics que voldrien mantenir intacte el Regne Unit tampoc no ho veuen així. El mateix ministre per Escòcia del govern britànic, Michael Moore, assegura que la possibilitat que Escòcia fos membre de la UE sense negociacions és "fantasiosa".

Però l'advocat O’Neill creu que Escòcia i la resta del Regne Unit –Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord– tindrien la mateixa relació amb la UE després de la independència perquè els dos estats nous heretarien les obligacions de l’antic Regne Unit escrites als tractats europeus. O'Neill també considera que el Tribunal Europeu no permetria l’expulsió d’Escòcia perquè els escocesos ja són ciutadans europeus.

Els diplomàtics dels altres estats europeus a Edimburg no han volgut posicionar-se públicament sobre la qüestió i consideren aquest tema una qüestió interna britànica. Tanmateix, fonts diplomàtiques a la capital escocesa mantenen que en el cas que Edimburg i Londres arribessin a un acord mutu sobre la independència, no s’oposarien al fet que Escòcia sigui membre de la Unió.

Etiquetes

Més continguts de