"La decisió de dir-ho ha estat correcta i no me'n penedeixo": el comunicat de Snowden en deu frases

L'extècnic de la CIA publica un comunicat en què afirma que no busca vendre secrets dels Estats Units

Edward Snowden ha publicat un comunicat aquest divendres en el qual explica la seva situació actual. L'extècnic de la CIA, perseguit pels Estats Units , ha expressat aquest divendres el seu desig de demanar asil polític a Rússia per quedar-s'hi  fins que pugui volar a l'Amèrica Llatina , on diversos països li han ofert asil polític .

En un comunicat fet públic, Snowden ha analitzat la seva situació i demana que el deixin anar a l'Amèrica Llatina per gaudir de la seva condició d'asil polític.

1. Moralitat: "Mentre la Constitució nord-americana detalla aquests programes com a il·legals, el meu govern argumenta que ordres judicials secretes, que el món no permet veure, legitimen, d'alguna manera, un afer il·legal. L'immoral no pot fer-se moral a través d'una legislació secreta".

2. Responsabilitat: "Crec en els principis de Nüremberg del 1945, en què les persones tenen la responsabilitat de violar les lleis domèstiques per prevenir crims contra la pau i contra la humanitat".

3. Desinteressat: "No busco enriquir-me ni vendre secrets dels Estats Units".

4. No se'n penedeix: "Aquesta decisió moral de dir-ho [...] ha tingut un preu, però va ser la decisió correcta i no me'n penedeixo".

6. Agraït: "Rússia, Veneçuela, Bolívia, Nicaragua i l'Equador tenen la meva gratitud i respecte per ser els primers a estar en contra de les violacions de drets humans comesos per poderosos en lloc dels que no tenen poder".

7. Asil: "Accepto totes les ofertes de suport i d'asil, com la proporcionada pel president Maduro i Veneçuela. La meva condició d'asil és formal i cap estat pot limitar o interferir amb aquest dret.

8. Incomplidors: "Alguns governs de l'Europa Occidental i de l'Amèrica del Nord ham demostrat la seva voluntat d'actuar al marge de la llei. Aquesta amenaça il·legal impedeix que pugui viatjar a l'Amèrica Llatina i gaudir de l'asil polític d'acord amb els nostres drets".

9. Amenaça: "La voluntat dels estats poderosos per actuar fora de la llei representa una amenaça per a tots nosaltres i no hem de permetre que tingui èxit".

10. L'avió d'Evo Morales: " Fins i tot s'ha fet el pas sense precedents d'ordenar aliats militars per connectar a terra l'avió d'un president llatinoamericà a la recerca d'un refugiat polític . Aquestes escalades perilloses representen una amenaça, no només per a la dignitat de l'Amèrica Llatina , sinó també per als  drets fonamentals compartits per totes les persones , totes les nacions , a viure lliures de la persecució , i de buscar i rebre asil .