Internacional 09/07/2012

"Tots els homes de la meva família van ser assassinats": la declaració del primer testimoni contra Mladic en cinc frases

Elvedin Pasic ha explicat la seva experiència personal al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia amb Mladic present

Ara
2 min
Elvedin Pasic, el primer testimoni contra Mladic

BarcelonaEl primer testimoni de l'acusació en el procés contra l'exgeneral serbobosnià Ratko Mladic, Elvedin Pasic, un jove musulmà bosni, ha reviscut avui al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPIY) l'horror de la neteja ètnica que ell i la seva família van patir per part de les tropes serbobosnianes. Quan la guerra de Bòsnia (1992-1995) va esclatar, Pasic només tenia 14 anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La seva declaració, en cinc frases:

1. "Les bales ens passaven a prop (...) i allà on anàvem semblava que no érem benvinguts".

2. "No quedava res a casa nostra, tot havia desaparegut, havien disparat al gos i, dels ancians que s'havien quedat, van cremar-ne quatre i a un altre van disparar-li mortalment".

3. "Van fer que ens tombéssim en files sobre el fang moll, van aixecar el meu pare. Ell va dir que no tenia cap familiar al grup que em protegís a mi, li van pegar i llavors van portar els homes al segon pis de l'escola [les tropes l'utilitzaven com a centre de detenció], i els nens i les dones vam haver d'entrar en un autobús".

4. "Tots els homes de la meva família van ser assassinats després de la primera nit de ser detinguts pels serbis".

5. "El meu pare va ordenar-nos amb una arma a la mà a la meva mare i a mi que abandonéssim casa nostra per la finestra".

La defensa ha intentat restar credibilitat al testimoni de Pasic, i li ha fet reconèixer que ell no va presenciar cap assassinat. Des del banc dels acusats, Mladic apuntava notes i ha assentit quan el testimoni ha explicat que, abans de la guerra, "musulmans, serbis i croats vivien junts i sense enemistats". Mladic, de 70 anys, està acusat d'onze càrrecs de crims de guerra i lesa humanitat presumptament comesos durant la guerra de Bòsnia.

stats