AMÈRICA LLATINA
Internacional 04/10/2019

Declarat l’estat d’excepció a l’Equador

Els transportistes bloquegen les carreteres per protestar dels combustibles

Ara
1 min
Un manifestant llançant un còctel Molotov ahir a Quito.

BarcelonaEl president de l’Equador, Lenín Moreno, va declarar ahir l’estat d’excepció al país, després que els transportistes bloquegessin les carreteres en diverses zones de l’Equador per protestar per l’augment del preu de la benzina i el dièsel arran de l’eliminació del subsidi que existia per als combustibles. A la protesta també s’hi van afegir organitzacions socials, col·lectius indígenes i estudiants universitaris.

“Per garantir la seguretat i evitar el caos, he declarat l’estat d’excepció a nivell nacional”, va dir el president des del Palau de Carondelet, la seu de l’executiu. “Els drets s’exigeixen sense perjudicar els que són veritablement fonamentals per al progrés del país: la generació de feina, l’educació, la lliure mobilitat i la seguretat de les persones”, va afegir el governant per justificar la seva mesura. Així mateix, va obrir la porta al diàleg amb els manifestants.

Dimarts passat Moreno va signar un decret per eliminar els subsidis al dièsel i la gasolina, amb la qual cosa el seu preu dependrà ara dels valors internacionals. El decret va entrar en vigor ahir, cosa que va suposar que el galó de dièsel passés de costar 1,03 dòlars a valer més del doble: 2,27 dòlars. El preu de la gasolina va passar dels 1,85 als 2,30 dòlars.

stats