EUA
Internacional 24/11/2021

Declaren culpables els tres homes blancs que van matar un jove negre mentre feia esport als EUA

El cas s'havia definit com un "linxament a l'era moderna" i era un nou test a l'estat de la justícia en qüestions racials

2 min
Una dona col·locant flors al memorial alçat al carrer on uns supremacistes van assassinar Ahmaud Arbery, en un barri residencial de Geòrgia

WashingtonUn jurat de l'estat de Geòrgia ha necessitat menys de dos dies de deliberació per declarar culpables d'assassinat els tres homes blancs que el febrer del 2020 van matar Ahmaud Arbery, un jove negre a qui van perseguir i disparar diverses vegades mentre feia esport al seu barri. La seva mort, juntament amb la de George Floyd mesos després, va ser un dels estendards del ressorgiment del moviment Black Lives Matter i les protestes que van inundar el Estats Units.

Hi havia certs dubtes sobre com acabaria un cas que s'havia plantejat com un nou examen de la situació actual del sistema judicial en qüestions racials, especialment perquè el jurat popular era majoritàriament blanc (onze dels dotze integrants), en una zona on gairebé un terç de la població és afroamericana.

Aquesta vegada, l'argument de la defensa pròpia no ha servit a Travis McMichael, el seu pare Gregory i el seu veí William Bryan, els tres culpables d'haver disparat a Arbery, que s'enfronten a una sentència de cadena perpètua. El fet contrasta amb el que es va viure fa només uns dies, quan l'adolescent blanc Kyle Rittenhouse va sortir indemne d'un judici que l'acusava d'haver matat dues persones i haver-ne ferit una altra enmig d'una manifestació antiracista escudant-se en el fet que havia disparat en legítima defensa el rifle semiautomàtic que portava.

"L'assassinat d'Ahmaud Arbery, que tothom va poder veure en vídeo, és un recordatori devastador de com estem de lluny encara de l'objectiu en la lluita per la justícia en qüestions racials en aquest país", ha dit el president dels EUA, Joe Biden, en un comunicat, on ha expressat que el resultat del judici "no és suficient" i encara cal "renovar el compromís en la construcció d'un futur d'unitat i força compartida, on ningú tingui por de patir violència pel seu color de pell".

Crits d'alegria al tribunal

El cas era una prova de foc per a l'estat de la rendició de comptes per crims racistes al país. La família d'Arbery havia definit el que li va passar a la víctima com un "linxament a l'era moderna", una descripció que feia referència a les execucions durant l'auge del Ku Klux Klan. No és d'estranyar, doncs, que el seu pare, Marcus Arbery, cridés d'alegria dins del jutjat la primera vegada que s'ha sentit la paraula "culpable", el que ha obligat el jutge del cas a fer-lo fora de la sala per mantenir l'ordre.

A l'exterior del tribunal, grups de manifestants han alçat el puny en senyal de victòria i han proclamat que s'havia fet justícia en un cas que era un exemple evident de les adversitats, sospites i violència amb la qual ha de viure constantment la comunitat negra dels Estats Units, especialment en poblacions de majoria blanca i en estats conservadors.

Encara no hi ha data per a la sentència del cas. Sigui com sigui, el periple judicial dels tres acusats no ha acabat aquí. Al febrer tornaran als jutjats per fer front a les acusacions de crims d'odi presentades a escala federal i que també podrien condemnar-los a cadena perpètua.

stats