IMMIGRACIÓ

Els demòcrates intenten frenar la crueltat de Trump

Aproven 4.500 milions d’ajuda humanitària per atendre els immigrants, amb requisits sobre el tracte i la seguretat
J.H.D. / E. C. / 'THE NEW YORK TIMES'

Una Cambra de Representants totalment dividida als Estats Units va aprovar ahir l’enviament de 4.500 milions de dòlars en ajuda humanitària a la frontera amb Mèxic, per fer front a les terribles condicions amb què topen diàriament els immigrants, sobretot els nens, que intenten entrar al país. Es tracta de la primera gran acció política del Partit Demòcrata contra la dura política antiimmigratòria instaurada pel president Donald Trump.

La mesura va ser aprovada per 230 vots a favor i 195 en contra, i gairebé els dos partits van votar en bloc. Només quatre demòcrates es van oposar a la llei i tres republicans hi van votar a favor. Els demòcrates que van votar en contra, encapçalats per Alexandria Ocasio-Cortez, ho van fer perquè creuen que finançar les agències que han aplicat els programes d’immigració de Trump és el mateix que legitimar-ne les accions. La setmana passada el Senat, amb majoria republicana, va aprovar una iniciativa semblant amb el suport dels dos partits. Però els demòcrates desconfien de Trump i el nou paquet de mesures fixa restriccions més clares per assegurar-se que els diners es gastin en l’ajuda als immigrants i no en l’augment de la repressió. “Les polítiques cruels d’immigració del president, que destrueixen les famílies i terroritzen les comunitats, exigeixen les garanties més estrictes d’aquest projecte de llei per assegurar-se que aquests fons s’utilitzin només per a necessitats humanitàries. No volem que s’utilitzin per a batudes contra els immigrants, ni per als centres de detenció ni per construir un mur a la frontera”, va dir Nita M. Lowey, diputada per Nova York a la cambra baixa.

L’aprovació al Congrés arribava just després que es fessin públiques informacions sorprenents sobre les condicions deplorables en què viuen nens immigrants detinguts en centres temporals a la frontera. La polèmica es va veure atiada, a més, per la publicació dimarts d’una dramàtica fotografia on es veien els cossos inerts, de boca terrosa, d’un home i la seva filla ofegats quan intentaven creuar el Río Grande.

Amb tot, el projecte de llei dels demòcrates s’enfronta a una amenaça de veto de la Casa Blanca, que aposta més aviat per la mesura aprovada al Senat. El mateix Trump va dir que no li agradaven certes restriccions que imposaven els legisladors, però que necessitava els recursos. Mentre la Cambra debatia, l’administració Trump substituïa el cap de l’agència duanera i de fronteres, John Sanders, que va dimitir arran de la polèmica sobre els nens immigrants. En lloc seu, la Casa Blanca va nomenar un comissionat de la mateixa agència i excol·laborador de Fox News amb posicions encara més dures en immigració. Mark Morgan, el nou cap de l’agència fronterera, ha fet pressió per impulsar les batudes policials de deportació massiva que el president Trump havia anunciat per a aquesta setmana, però que finalment ha ajornat.

La branca radical demòcrata

La portaveu dels demòcrates a la cambra baixa, Nancy Pelosi, va fer front a una minirebel·lió a les seves files sobre el paquet d’ajudes, amb els diputats més progressistes i els hispans argumentant que qualsevol projecte de llei que enviés diners a les agències que han dut a terme les cruels polítiques d’immigració de Trump permetria dur-les a terme. Però els líders demòcrates van acabar convencent els seus col·legues més reticents afegint-hi requisits concrets de seguretat i salut addicionals per als nens i adults en custòdia del govern, a més de fixar terminis estrictes per poder mantenir detinguts menors no acompanyats. Tot i així, quatre demòcrates van votar-hi en contra: la legisladora més jove i estrella en alça dels demòcrates, Alexandria Ocasio-Cortez, a més de Rashida Tlaib i Ilhan Omar, les dues primeres dones musulmanes congressistes, que també s’alineen sovint amb l’ala més radical del partit, a més d’Ayanna Pressley. Totes elles formen part de la nova fornada de gent de base que va entrar a la cambra en les eleccions de mig mandat del novembre passat, i es presenten no només com el relleu generacional sinó també com la branca més radicalment progressista del Partit Demòcrata.

Copyright The New York Times