Estats Units
Internacional 27/01/2022

Els demòcrates volen nomenar la primera jutge negra del Tribunal Suprem

La jubilació del progressista Breyer a l'estiu els permet fer-ho abans de les eleccions de mig mandat

Carl Hulse / The New York Times
3 min
Stephen Breyer escolta al president nord-americà, Joe Biden, que va anunciar que el jutge es jubilarà a l'estiu.

WashingtonEls demòcrates del Senat volen actuar ràpidament per omplir la vacant que deixarà al Tribunal Suprem el jutge Stephen G. Breyer, que dimecres va anunciar que es retiraria aquest mateix estiu. La intenció, han dit, és imitar la celeritat amb què els republicans van procedir al nomenament de la jutge Amy Coney Barrett, que es va materialitzar en qüestió de setmanes a les portes de les eleccions del 2020.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb una majoria de 50 escons al Senat, que podrien perdre en les eleccions de mig mandat del novembre, els demòcrates han reconegut la necessitat d'actuar ràpidament per omplir aquest seient. "El candidat del president Biden serà rebut en audiència per la Comissió Judicial del Senat i serà considerat i confirmat per tota la cambra alta a tota velocitat", ha dit el senador per Nova York Chuck Schumer i líder de la majoria demòcrata.

Els demòcrates poden confirmar un successor per al jutge Breyer sense cap suport republicà d'acord amb les regles del Senat que protegeixen les nominacions al Suprem contra el filibusterisme. Amb el Senat dividit 50 a 50, la vicepresidenta Kamala Harris podria trencar l'empat sobre qualsevol candidat, però no hi ha d'haver fissures en el bloc demòcrata, com ha passat en altres qüestions cabdals de la legislatura de Biden.

Els demòcrates, alleujats perquè el jutge Breyer es retirarà mentre encara controlen el Senat, han demanat a Biden que compleixi la seva promesa electoral de nomenar la primera dona negra de la història al Tribunal Suprem. "Confio que el president Biden proposarà un candidat excepcional que mantindrà tots els drets i llibertats dels nord-americans, inclosa la protecció del dret de vot i els drets reproductius", ha dit la senadora Patty Murray, de Washington, la número 3 del bloc demòcrata. I ha afegit: "Estic disposada a avançar com més aviat millor en la consideració i confirmació d'una candidata altament qualificada que trencarà barreres i farà història com la primera dona negra al Tribunal Suprem dels Estats Units".

Schumer vol que tot el procés duri setmanes, no mesos, segons una font propera al portaveu demòcrata. Històricament, els presidents han trigat des de dies fins a mesos a presentar una nominació al Tribunal Suprem després que s'hagi produït una vacant. El jutge Breyer es prepara per retirar-se a final del mandat del Tribunal Suprem, al juny, però els demòcrates tenen previst iniciar el procés de confirmació d'un candidat per succeir-lo tan bon punt Biden anunciï quin és el seu candidat o candidata. Així, el nou jutge -o la nova jutge- podria assumir el càrrec en el moment que Breyer hi renunciï oficialment, segons les mateixes fonts.

La jutge Ketanji Brown Jackson, una de les favorites a ser la candidata de Biden al Tribunal Suprem.

Donat l'alt nivell de polarització política actual als Estats Units, és probable que ben pocs republicans donin suport al Senat a la candidata del president. Molts republicans de la cambra alta ja s'han oposat anteriorment als candidats que Biden havia nomenat per als tribunals federals, al considerar-los massa progressistes. La notorietat d'una nominació al Suprem i la importància que els votants republicans donen tradicionalment a l'alt tribunal dificultaran encara més l'obtenció d'un suport bipartidista.

Només tres republicans, els senadors Lindsey Graham, de Carolina del Sud; Susan Collins, de Maine, i Lisa Murkowski, d'Alaska, van votar al juny a favor de confirmar la jutge Ketanji Brown Jackson, que es considera una de les favorites per succeir el jutge Breyer, per al Tribunal d'Apel·lacions dels Estats Units pel districte de Columbia.

Unes altres dues opcions són la jutge Leondra R. Kruger, del Tribunal Suprem de Califòrnia, i J. Michelle Childs, jutge del Tribunal de Districte de Carolina del Sud. "Penso en les moltes dones negres advocades que tenen una experiència tan rica i profunda, i que el país encara no coneix", deia Goss Graves, del National Women's Law Center: "Estic emocionada perquè sigui presentada davant del país aquesta llarga llista".

© Copyright The New York Times

stats