RIQUESA AL KREMLIN
Internacional 30/08/2012

La vida "d'esclau" de Putin: iots, avions i vint palaus

Ningú sap quin és el patrimoni personal del president rus, Vladímir Putin. Però l'oposició ha fet un llistat dels seus béns presidencials en un informe que mostra com han augmentat sota el seu mandat.

Carme Riera Sanfeliu ¡
2 min
El president rus visita un centre religiós a l'est de Moscou. Putin viu envoltat de luxe però es vol mostrar com un home senzill.

BARCELONA.Vladímir Putin s'ha definit sovint com un "humil servent" del poble rus. De fet, el president va dir el 2008 que treballa com un "esclau a galeres, suant sang" pel bé de la seva gent. Un informe publicat dimarts per destacats membres de l'oposició mostra que podria ser "l'esclau" més ric del món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El document llista les propietats que pertoquen a Putin com a president i demostra que no se'l qualifica de tsar gratuïtament: l'exagent del KGB ha amassat i multiplicat els privilegis materials de la presidència durant els seus 12 anys al poder.

A la seva disposició hi ha 20 palaus i residències repartides per tota la geografia russa, nou de les quals s'han fet construir durant el seu mandat. La resta, assegura el document, han estat reformades amb els diners dels contribuents. En comparació, la cancellera Angela Merkel i el president nord-americà, Barack Obama, tenen dues residències. Putin també compta amb una flota de 43 avions i una quinzena d'helicòpters, 4 iots, desenes de Mercedes i una col·lecció de rellotges que multipliquen el seu salari anual: 91.500 euros a l'any, segons va declarar al desembre. Juntament amb aquests ingressos va fer constar dos modestos pisos com a residència i dos cotxes -un d'antic i l'altre heretat- com a vehicles. Tot i que el Kremlin no ha fet comentaris sobre el document, el diari Kommersant cita un portaveu que defensa que les residències, els vaixells i els avions són béns estatals "legítimament utilitzats pel president".

Putin sempre ha negat els rumors sobre la seva vasta fortuna personal. Els autors de l'informe -Borís Nemtsov, ex viceprimer ministre, i Leonid Martiniuk, membre del moviment Solidarnost- no han parlat del patrimoni personal del president, un dels grans interrogants al país. La informació del document no és secreta, però els autors s'han dedicat a repassar arxius i hemeroteques per compilar unes xifres que arriben en un moment delicat per al president, qüestionat per una oposició vertebrada en la classe mitjana urbana del país.

"En un país on més de 20 milions de persones no arriben a finals de mes, la vida luxosa del president és una amenaça descarada i cínica a la societat", diuen els autors de l'informe. Tenint en compte que el sou mitjà anual dels russos volta els 6.800 euros a l'any, les extravagàncies que mostra el document podrien atraure cap al moviment opositor les classes més baixes, en què Putin té gran part dels votants.

Un lavabo de 60.000 euros

El president, que amb 59 anys s'ha esforçat per mostrar-se com un home senzill aficionat als esports d'aventura, extrapola el seu conservadorisme polític als gustos estètics. Les fotografies de l'informe mostren l'interior d'un dels palaus, amb les parets farcides de frescs dignes de l'època tsarista i canelobres valorats en 40.000 euros. L'interior dels seus avions tampoc sembla inspirar-se en cap època posterior al segle XVIII i alguns dels aparells inclouen detalls dignes de les extravagàncies de Gaddafi, com un lavabo d'or valorat en 60.000 euros.

Què pot decorar el canell d'un home que té un iot amb un manteniment que pagaria la pensió anual de 12.000 jubilats russos? Un rellotge de 500.000 euros. L'informe n'hi ha comptat una desena i la seva fama d'impuntualitat en les cimeres mundials demostra que li fan poc servei. Potser per això se l'ha arribat a veure regalant-ne a obrers russos en una escenografia mil·limetrada pels mitjans oficials.

stats