El 59% d'escocesos volen la independència després del Brexit

Una enquesta mostra com ha crescut el sobiranisme després del resultat de dijous. La primera ministra escocesa anuncia que el Parlament d'Edimburg pot vetar la sortida d'aquest territori de la UE

El suport a la independència d'Escòcia es dispara fins a nivells mai vistos en aquesta nació històrica després que el Regne Unit va votar dijous a favor de la sortida de la UE.

Una enquesta que publica avui el diari 'Sunday Post' situa en el 59% el suport a la separació d'Escòcia del Regne Unit si ara es repetís el referèndum del 2014, que els independentistes van perdre per deu punts (45-55).

També el 'Sunday Times' publica un sondeig que apunta que la independència guanyaria ara amb el 52% de suport, el mateix percentatge d'enquestats que opinen que en deu anys Escòcia serà un país independent.

Onada expansiva del Brexit

La integritat territorial del Regne Unit torna a estar en qüestió, doncs, com una de les onades expansives del Brexit, la decisió dels britànics d'abandonar el club europeu.

Escòcia, que va votar aclaparadorament a favor de quedar-s'hi, no vol sortir de la UE i el govern d'Edimburg, liderat per la primera ministra Nicola Sturgeon, ja ha obert diferents fronts de batalla.

L'últim, aquest mateix diumenge quan Sturgeon ha fet seu l'argument que el Parlament escocès pot vetar la sortida de la UE del territori que legisla.

La primera ministra escocesa ha reclamat avui al futur primer ministre que substituirà Cameron a l'octubre que permeti celebrar un nou referèndum d'independència si així ho considera convenient, en el futur, el Parlament d'Edimburg.

Sturgeon va anunciar ahir que obria "converses directes" amb la UE per garantir un lloc per a Escòcia dins de la UE després del triomf del Brexit.