Sèrbia
Internacional 07/05/2012

Empat entre ultranacionalistes i proeuropeus a Sèrbia

L'actual primer ministre, el proeuropeu Boris Tadic, i l'ultranacionalista Tomislav Nikolic es disputaran la presidència en la segona volta. L'abstenció creix fins al 54%

Agències
1 min

BelgradLa formació d'un nou govern a Sèrbia dependrà del joc de coalicions després de les eleccions parlamentàries celebrades ahir. D'acord amb les últimes projeccions de vots difoses de matinada, el Partit Progressita de Sèrbia (SNS), fins ara a l'oposició, obtindria un 24,7% dels vots, mentre que el partit liderat pel reformista proeuropeu Boris Tadic –l'actual primer ministre– obtindria el 23,2% dels sufragis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tadic, però, té més opcions de tornar a formar una coalició de govern, a diferència dels ultranacionalistes del populista Tomislav Nikolic. Amb el 16,6% dels vots, el Partit Socialista (SPS) serà l'encarregat de decidir quin color té el nou govern de Sèrbia, que serà crucial per decidir el futur dins de la Unió Europea d'aquest país balcànic. "El més segur és que continuï la coalició proeuropea", explicava ahir l'analista Zona Stojilkovic a Reuters, però cal tenir en compte que els socialistes podran exigir moltes mesures, tindran el govern a les seves mans.

Tadic lidera el recompte en les eleccions presidencials, també celebrades ahir, amb el 26,7% dels vots, per davant de Nikolic, amb el 25,5%. Tots dos competiran en la segona volta. Dacic, del Partit Socialista de Sèrbia, obté un 15,3%.

El guanyador definitiu es decidirà en la segona volta, el 20 de maig, en una lluita que es preveu incerta fins al final.

La participació ha estat més baixa que als anteriors comicis, un 6% menys d'electors s'han dirigit a les urnes aquest cop, deixant la xifra final de participació en un 53,6%.

Els grans temes polítics, com el conflicte sobre Kosovo, que caracteritzaven els cicles electorals del passat, han estat desplaçats aquesta vegada per l'economia en un ambient de desconfiança i apatia ciutadana.

stats