CANVI CLIMÀTIC
Internacional 30/11/2015

La desobediència cívica marca l’inici de la Cimera de París

Milers de ciutadans d’arreu demanen a les autoritats que arribin a un acord per frenar l’escalfament global

Alícia Sans / Thaïs Gutiérrez
3 min
La desobediència cívica marca l’inici de la Cimera de París

París / BarcelonaLa plaça de la República de París es va despertar ahir amb milers de sabates amb flors i missatges contra el canvi climàtic: “Les nostres sabates caminaran per nosaltres”. Es tractava de l’acte de protesta que l’ONG Avaaz va organitzar en substitució de la Marxa Mundial pel Clima, anul·lada per l’estat d’emergència que es va decretar després dels atemptats del 13 de novembre. Així, Avaaz va decidir manifestar-se ahir d’una altra manera i sense incomplir la llei. “La gent pot sentir el dolor de les veus silenciades, però també l’esperança que aquesta cimera pot salvar el planeta”, va dir Emma Ruby-Sachs, membre de l’organització.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però aquest no va ser l’únic acte de desobediència cívica que va tenir lloc ahir davant de la prohibició de manifestar-se. A les dotze del migdia, una cadena humana d’unes 10.000 persones (4.500 segons la policia) va unir la plaça de la República amb la plaça de la Nació: “Canviem el sistema, no el clima”, hi havia escrit en una de les pancartes.

“Entre les mans passava un corrent molt potent”, va declarar en roda de premsa Geneviève Azam, portaveu d’Attac, una de les organitzacions de la iniciativa. “Ha sigut un plaer haver pogut aixecar la tapa que hi ha sobre la societat francesa des dels atemptats”, va afegir Azam.

Un cop passat el missatge, la cadena humana es va dispersar i, mentre milers de persones marxaven, d’altres es van agrupar a la plaça de la República. Ho feien contra la prohibició del govern francès. Va ser llavors quan tot va degenerar.

Enfrontaments amb la policia

Un grup de manifestants, alguns amb la cara tapada, van començar a tirar ampolles de vidre contra la policia francesa i, segons apuntaven alguns mitjans, van arribar a agafar les espelmes que hi havia al mig de la plaça, dipositades en record de les víctimes dels atemptats terroristes.

La policia va respondre amb gasos lacrimògens i granades ensordidores. I, tot seguit, va començar a encerclar el perímetre on hi havia els manifestants per reduir-los. Periodistes i anònims es van trobar de sobte al mig de tot allò. Al final, va haver-hi fins a 208 detencions, 174 sota custòdia policial. “Un escàndol”, segons el president francès, François Hollande, i “indigne” segons el primer ministre, Manuel Valls, que va afegir que “respectar la plaça de la República és respectar la memòria de les víctimes”.

Barcelona es mobilitza

Mentrestant, unes 2.000 persones es manifestaven a Barcelona per exigir que a la Cimera de París s’arribi a un acord global per solucionar la situació ambiental amb polítiques efectives contra el canvi climàtic. Els participants van reclamar que l’any 2030 totes les energies siguin renovables i que els líders mundials es comprometin a reduir les emissions de CO. La marxa, organitzada pel Moviment per la Justícia Climàtica, va transcórrer en un ambient festiu i familiar i els manifestants van demanar un “acord urgent per al planeta”. Una de les organitzadores, Patrícia Villalón, reconeixia que les últimes cimeres del clima “han tingut un èxit relatiu”, però es mostrava confiada que la trobada de París anirà millor. “És la cimera més important de la dècada, necessitem urgentment un acord vinculant i per això som aquí, perquè els governants no oblidin que el món ja no pot esperar, necessita aquest acord”.

L’Ajuntament també va voler mostrar el seu suport a la justícia climàtica i va desplegar la pancarta amb la qual obria la manifestació. A la façana del consistori s’hi llegia “Barcelona, justícia climàtica. 100% energies netes ja!”. De fet, també l’alcaldessa, Ada Colau, participarà en la cimera, i hi presentarà el Compromís de Barcelona pel Clima, que recull les prioritats, els reptes i els projectes seleccionats per les entitats i l’Ajuntament per lluitar contra els efectes del canvi climàtic.

Entre els manifestants, les idees eren clares. “Si no cuidem la Terra, acabarem sense recursos”, deia Isabel Bacardit, que lamentava: “Estem en mans de gent sense cor”. Eduard Amargant, membre dels iaioflautes, apuntava: “Si tots unim les nostres veus, com estem fent avui, potser aconseguirem que els polítics es posin d’acord”.

Una protesta d’àmbit mundial

Desenes de milers de persones a tot el món, en més de 2.000 actes de protesta, des de Sydney fins a Londres, es van unir ahir en un dia històric per a l’activisme contra el canvi climàtic. No eren només ecologistes, sinó ciutadans d’arreu conscienciats amb el fenomen. “No hi ha un planeta B”, era el clam global. A Anglaterra, segons la policia, van participar en la marxa 50.000 persones: entre la capçalera i la cua hi havia un quilòmetre i mig.

stats