Un conflicte històric
Internacional 28/04/2011

Les tropes de l'ONU desplegades al Sàhara Occidental no vetllaran pels drets humans

El règim del Marroc es felicita per la resolució. El Front Polisario havia demanat una implicació més directa en la defensa dels drets fonamentals

Agències
2 min

Nova YorkEl Consell de Seguretat de l'ONU ha ampliat aquesta matinada durant un any la presència de cascos blaus al Sàhara Occidental. La resolució indica, però, que les tropes internacionals, amb 230 soldats, no vetllaran pel respecte als drets humans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Front Polisario havia demanat que les forces de l'ONU registressin les violacions dels drets humans en el territori ocupat, però el Consell, seguint les indicacions del secretari general, Ban Ki-Moon, va rebutjar la proposta. La Missió de l'ONU pel Referèndum del Sàhara Occidental (Minurso) tenia com a objectiu original vetllar per l'alto el foc acordat entre el Marroc i el Polisario el 1991 i per la celebració del referèndum per l'autodeterminació compromès en l'acord. Des del 1999, però, davant la negativa de Rabat a celebrar el referèndum, aquesta segona tasca ha quedat abandonada.

Amb les negociacions per al referèndum bloquejades, el respecte als drets humans al territori ocupat ha passat a primer pla. El darrer episodi amb més repercussió va ser el desmantellament del campament de la dignitat d'Al-Aaiun per les forces de seguretat marroquines. La resolució, però, es limita a cridar els dos bàndols a respectar els drets humans i es felicita per la decisió del Marroc d'organitzar una comissió nacional sobre aquest tema i garantir l'accés al Consell de Drets Humans de l'ONU. Els sahrauis objectaven que l'acció del consell serà molt més lenta que la de la missió present sobre el terreny.

El règim marroquí s'ha felicitat per la resolució, en la mesura que reconeix l'oferta de Rabat per resoldre el conflicte amb una fórmula d'autonomia, que el Polisario rebutja, reclamant que al referèndum els sahrauis puguin escollir entre autonomia o independència. Per la seva banda, el representant del Polisario va reconèixer que no havien obtingut tot el que volien però va afirmar que "com a mínim, el Consell de Seguretat reconeix la necessitat de millorar el respecte als drets humans al Sàhara Occidental".

stats