El diari mexicà 'Norte de Ciudad Juárez' tanca perquè no pot garantir la seguretat dels periodistes

La violència contra els informadors i la impunitat força el rotatiu a aturar la seva publicació impresa

El diari 'Norte de Ciudad Juárez', de la ciutat mexicana del mateix nom, situada al nord del país, a la frontera amb els Estats Units,  ha deixat de publicar la seva versió impresa, després de 27 anys en actiu, perquè "no existeixen les garanties ni la seguretat per exercir el periodisme crític, de contrapès", segons ha explicat el seu fundador, Oscar A. Cantú Murguía, en una carta publicada a la portada de l'edició del diumenge, que va ser l'última que es distribuïa als quioscos de Ciudad Juárez.

La decisió s'ha vist precipitada per l'assassinat  de la periodista Miroslava Breach Velducea, que treballava pel diari a la ciutat de Chihuahua cobrint temes de narcotràfic, corrupció i crim organitzat, el passat 23 de març. El director s'ha referit a l'alt risc de l'exercici del periodisme com a motiu principal del tancament, ja que és molt elevat en una ciutat fronterera on els nivells de violència són extrems.

Les agressions mortals com la que va produir-se ara fa deu dies és la conseqüència més greu i visible, però tampoc s'ha d'oblidar, tal com ha recordat Cantú, " la impunitat contra els periodistes", que impedeix als professionals  "fer la feina lliurement". L'editor del matinal ha explicat que se'ls ha deixat "sols" al llarg d'aquests 27 anys que han estat publicant el rotatiu diàriament: "Hem lluitat a contracorrent , rebent càstigs de particulars i de governs per haver evidenciat les seves males pràctiques i actes de corrupció". I ha afegit que no està disposat que cap altre col·laborador pagui amb la seva vida.

 

El director del 'Norte de Ciudad Juárez' també ha apuntat, com a causa secundària, els problemes econòmics: "L'irresponsable incompliment de les administracions públiques dels tres nivells de govern també ens porta a prendre aquesta decisió, davant de la supèrbia negativa de pagar els deutes contrets per la prestació de serveis". De fet, en la redacció de l'altra gran publicació de la ciutat, 'Diario de Juárez', havien aparegut rumors sobre el possible tancament del seu competidor des de finals del 2016.

Miroslava Breach és una dels tres periodistes assassinats a Mèxic aquest passat mes de març. Un altre professional del sector va ser greument ferit per trets la setmana passada. Les causes de la mort de Breach, però, encara no s'han esclarit.

Tot i l'anunciat "adéu" de l'edició impresa, el diari no tancarà completament i conservarà la seva versió online: 'Norte Digital de Ciudad Juárez'.