Testimoni des Atenes
Internacional 16/06/2012

Les diferències entre Grècia i Espanya vistes per un "activista grec defensor de la cultura catalana"

Alexandrós Baveas,  un jove grec enamorat de Catalunya, dóna el seu testimoni de la crisi i denuncia la que la recepta de la 'troika' no és una solució per al país

Cristina Mas
2 min

Enviada especial a AtenesAlexandrós Baveas es proclama "activista grec per la cultura catalana". Aquest jove atenenc de 31 anys va conèixer Barcelona de nen, quan viatjava amb el seu pare mariner de port en port por tot el món. El 2006 va tornar a Barcelona amb un grup d'amics i es va enamorar de Catalunya. Va aprendre tot sol el català i el parla amb una fluïdesa impactant. Des d'aleshores s'ha dedicat a construir ponts culturals entre Grècia i Catalunya, i ha aconseguit portar a la seva ciutat natal les actuacions de Josep Tero, Decrèpits, Descarats, Ara Mateix i Meritxell Jané."I tot això sense subvencions, perquè estem en crisi", proclama amb orgull. Porta una samarreta d'Obrint Pas, un clauer amb l'estelada i una ronyonera independentista amb la senyera, la ikurriña i la bandera galega.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Baveas, que també participa activament de la Penya Barcelonista d'Atenes, amb seu social al barri d'Exarcheia ("que és com la Gràcia d'Atenes") veu semblances i diferències en la crisi econòmica a Grècia i "l'estat espanyol". "La crisi és internacional, i ens afecta a nosaltres i a vosaltres", explica. Les "mentides dels governs, els mitjans internacionals i els interessos europeus", també són en la seva visió un factor comú. "Perquè, al capdavall, què és la crisi? Ara hi ha els mateixos diners al món que fa trenta anys i si en falten, és perquè alguns els han acaparat en massa".

En el capítol de les diferències apunta que "la crisi a l'estat espanyol és eminentment bancària, mentre que a Grècia és de tot l'estat: aquí hi havia un sector públic molt gran, perquè els partits que s'han alternat al govern Nova Democràcia i el Pasok (que són com el PP i el PSOE) només es dedicaven a aconseguir vots oferint llocs de treball que en molts casos no eren necessaris", explica.

Però alhora, aquest jove que treballa en un magatzem i milita a Ksekimina ("Començament"), un grup d'esquerres, denuncia les receptes de la "troica" (la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional) "no ens porta cap solució". "Fer baixar els sous, i imposar retallades ens condueix cap al contrari, perquè baixa la qualitat de vida i al final enlloc de ser treballadors, serem esclaus i això destrueix el mercat interior", apunta. I conclou "això és el mateix que volen fer amb vosaltres". Diumenge, votarà Syriza.

stats