ESTATS UNITS
Internacional 12/12/2014

El director de la CIA admet “errors” i mètodes “repugnants”

Diu que “no es pot saber” si les tortures van ser útils

Núria Ferragutcasas
2 min

WashingtonEl director de la CIA, John Brennan, va evitar ahir, en tot moment, la paraula tortura durant la seva inusual roda de premsa sobre l’informe del Senat referent al programa d’interrogació de l’agència. Tot i així, va admetre “errors” i va qualificar de “repugnants” alguns dels mètodes utilizats -segons va subratllar- per un grup reduït d’agents secrets.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Brennan va afirmar que després dels atacs de l’11-S “no hi va haver respostes fàcils”. La CIA “no estava preparada” per liderar un programa de detenció i interrogació com el que es va fer. “Teníem poca experiència en la retenció de detinguts i pocs agents havien sigut entrenats en mètodes d’interrogació”.

Malgrat tot, va assegurar que la CIA “va fer moltes coses bé” per mantenir la seguretat del país. Brennan es va mostrar contrari a algunes de les conclusions de l’informe del Senat que es va publicar dimarts. Va insistir que l’agència d’intel·ligència no va mentir ni els legisladors ni el govern i que es va obtenir informació “valuosa” de detinguts que van ser sotmesos a “tècniques d’interrogació reforçada” -l’eufemisme de la CIA per mètodes com waterboarding -. Fins i tot va dir que aquests individus torturats van proporcionar informació “útil” en l’operació de l’exèrcit que va matar el cap d’Al-Qaida, Ossama bin Laden.

Debat sobre la tortura

Brennan també va explicar que no es pot saber si aquesta informació s’hauria pogut obtenir sense aquestes tècniques d’interrogació, qualificades com a tortures pel Senat i pel president Barack Obama.

L’informe del Senat ha obert un debat sobre si la tortura és efectiva. Alguns exoficials de la CIA, exmembres del govern de George W. Bush i legisladors republicans asseguren que el programa d’interrogació de l’agència “va salvar vides”. Brennan va traçar una línia de consens entre les dues posicions amb l’esperança de tancar la discussió i restablir la credibilitat de l’agència. Va defensar la feina feta pels agents en la lluita contra el terrorisme, però va reconèixer que aquest tipus d’interrogatoris poden portar dades falses.

D’altra banda, Brennan va afirmar que dóna suport al decret que Obama va aprovar a l’inici de la seva presidència i que els legisladors hauran de decidir si la prohibeixen per llei perquè els seus predecessors no revoquin la seva acció.

El director de la CIA també va criticar que l’informe de la cambra baixa té “imperfeccions” i va lamentar que no s’hagués entrevistat oficials dels serveis secrets. Durant la seva declaració, la senadora demòcrata de Califòrnia i presidenta del comitè d’intel·ligència del Senat, Dianne Feinstein, va rebatre per Twitter les afirmacions. “L’estudi mostra el que sí que es pot saber: la CIA va obtenir informació abans de la tortura”, va piular.

El president nord-americà, Barack Obama, ha evitat posicionar-se clarament sobre l’eficàcia i utilitat d’aquestes tècniques. Però ha subratllat que són contràries als valors dels Estats Units i que han danyat la seva imatge al món. El seu portaveu, Josh Earnest, va insistir ahir que el president “no creu que aquestes tècniques fossin bones per a la seguretat del país”.

stats