Síria
Internacional 20/06/2011

El president Baixar al-Assad torna a refugiar-se en la teoria de la conspiració

Assad distingeix entre les reivindicacions populars legítimes i "els sabotejadors" i es compromet a ampliar l'amnistia. Les tropes continuen assetjant més ciutats al nord del país

Agències
2 min
El president sirià Baixar al-Assad. AFP

DamascDesprés de dos mesos de silenci, el president sirià Baixar al-Assad ha fet avui un discurs televisat per negar les acusacions contra ell i el seu règim i tornar a refugiar-se en les teories de la conspiració. Ha apel·lat a la unitat nacional: "hem vist dies difícils i hem de restaurar la seguretat i l'estabilitat". Ha parlat d'actes de "sabotatge" i ha posat al mateix sac les víctimes civils i les de les forces de seguretat. Baixar ha dit que "és un moment important per a la nostra història".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La pregunta que tothom es fa és què està passant a Síria i perquè?", ha dit Baixar, i ha tornat a parlar de "conspiracions internacionals" per la posició geoestratègica del país. S'ha queixat del paper dels mitjans de comunicació internacionals, "que han estat utilitzats pels sabotejadors contra la imatge del país". El president ha parlat de tres factors que ha volgut diferenciar: la gent que surt al carrer amb reivindicacions legítimes, "un petit grup de sabotejadors", i els agents externs.

Baixar s'ha compromès a escoltar la gent de la província d'Idlib, origen de l'onada de refugiats cap a Turquia, a qui ha reconegut "el dret a tenir un passaport". També ha parlat "ampliar amnistia", de què quedarien exclosos, però, els traficants d'armes i els delictes de sang.

Baixar ha parlat mentre les seves forces de seguretat continuen imposant una dura repressió contra els dissidents. L'actuació de l'exèrcit al nord del país ha causat el desplaçament d'uns 10.000 refugiats cap a Turquia.

Alguns dels refugiats han explicat que les tropes han bloquejat el poble fronterer de Bdama, on els refugiats de Jisr al-Xugur, la ciutat que ha sigut arrasada pels soldats, trobaven provisions.

L'ambaixador sirià als EUA va avançar que el govern diferencia les reivindicacions legítimes dels manifestants i els grups mafiosos armats, el pretext del règim per justificar la repressió.

En l'últim discurs a la nació, el 30 de març, dues setmanes després de l'inici de la revolta, Assad va fer servir un to molt dur, i es referí a les protestes com una conspiració violenta instigada des de l'exterior. Dues setmanes més tard, Assad va anunciar la fi de la llei d'emergència, en vigor des de 1963, va cridar a un diàleg nacional i va expressar la seva tristor per les morts.

El discurs d'avui arriba després que activistes de l'oposició anunciessin ahir la creació d'un consell nacional per dirigir la lluita contra el règim. "Anunciem la creacio d'un Consell Nacional per liderar la revolució siriana, que comprèn totes les comunitats i representants de les forces polítiques nacionals dins i fora de Síria", va assegurar el portaveu Jamil Saib a la frontera entre Síria i Turquia.

stats