Internacional 26/03/2012

La dissidència cubana demana un gest a Benet XVI en la seva visita a l'illa

El papa arriba a Cuba aquest dilluns procedent de Mèxic i no té previst cap reunió amb els opositors

Marta Bausells
1 min

BarcelonaFa catorze anys, quan Joan Pau II va visitar Cuba, el règim de Fidel Castro acabava de sortir de la dura crisi econòmica en què s'havia enfonsat després de la caiguda de l'URSS i vivia en un gran aïllament. El govern, molt necessitat de reconeixement internacional, va rebre la visita inesperada del pontífex polonès, que es va erigir com a mediador, com un punt d'inflexió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Res a veure amb el context actual. Raúl Castro ha liberalitzat lleugerament el sector privat i, molt lentament, l'illa avança cap a un semicapitalisme. Si el 1998 el Papa va ser la veu dels que demanaven canvis, els últims anys l'Església s'ha apartat de la dissidència, que ha criticat recentment l'Església com a còmplice del règim.

Les últimes setmanes ha crescut la pressió perquè el Papa parli dels drets humans en la seva visita. Això ha anat acompanyat de més repressió al carrer.

Benet XVI haurà de fer equilibris. Des de Mèxic, divendres deia que el marxisme "ja no serveix". Tot apunta, però, que la visita serà pastoral i que no es reunirà amb els dissidents que ho han demanat.

El pontífex arribarà a Cuba procedent de Mèxic, on va celebrar una missa multitudinària a Guanajuato i va lluir un barret típic.

Podeu llegir l'article complet a l'ARA Premium.

stats