DRETS HUMANS A LA XINA
Internacional 04/05/2012

El dissident xinès Chen parla al Congrés dels EUA per demanar asil polític

La crisi entre Washington i Pequín s'agreuja i els republicans critiquen Obama per la gestió del cas. El govern xinès diu que l'advocat dissident pot marxar a estudiar a l'estranger seguint "els canals legals"

Agències
2 min
Chen s'adreça al Congrés dels EUA a través d'un mòbil / REUTERS

Pequín / WashingtonL'advocat dissident xinès Chen Guangcheng ha intervingut aquest divendres per telèfon al Congrés dels Estats Units per demanar una reunió amb la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, de visita a Pequín. Chen, que està vigilat per la policia en un hospital de la capital, diu que tem per la seva seguretat i la de la seva família. El dissident es va escapar la setmana passada de l'arrest domiciliari i va buscar refugi a l'ambaixada dels Estats Units, on va passar sis dies. En va sortir en virtut d'un suposat acord entre els representants nord-americans i la Xina pel qual podria traslladar-se amb la seva dona i els seus dos fills a una ciutat propera a la capital i reprendre l'activitat universitària. Per motius que no s'han aclarit, Chen tem ara per la seva seguretat i ha decidit demanar asil polític a Washington. El cas ha obert una crisi diplomàtica, en plenes converses sobre comerç i temes estratègics entre Washington i Pequín.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministeri d'Exteriors xinès ha assegurat, en un comunicat, que Chen "té dret com qualsevol ciutadà a sol·licitar permís per estudiar a l'estranger", i ha aclarit que ha de seguir "els canals habituals que preveu la llei".

En el marc de les converses bilaterals, aquest divendres està prevista una roda de premsa conjunta. Després de reunir-se amb el president xinès, Hu Jintao, Clinton ha dit a la premsa que la relació entre els dos països és "més estreta que mai": "Hem desenvolupat una relació molt oberta i honesta i podem discutir sobre les nostres diferències. Continuem compromesos a superar-les sempre i allà on sigui possible".

Trucada desesperada

En la trucada, que es va retransmetre en directe a tots els congressistes a través d'un telèfon mòbil, Chen va reclamar "anar als Estats Units per descansar, perquè fa deu anys que no descanso". L'activista va dir que la seva principal preocupació és la seguretat de la seva mare i els seus germans i que no sabia quina era la seva situació. També va denunciar que els veïns que el van ajudar a escapar de la detenció domiciliària estan "pagant el preu".

Els corresponsals estrangers que han intentat visitar Chen a l'hospital confirmen que, de fet, l'activista està detingut. Ni els seus advocats ni els diplomàtics nord-americans tampoc hi tenen accés.

En campanya

El cas ha entrat en la política nord-americana, en plena precampanya per a les eleccions presidencials de novembre. El candidat republicà, Mitt Romney, ha declarat que, si es demostra que Chen va haver d'abandonar l'ambaixada per pressions dels EUA, seria una "pàgina fosca per a la llibertat i una vergonya per a l'administració Obama". Un portaveu de la Casa Blanca ha respost que "cal avançar una relació amb la Xina d'àmplia base, de la qual forma part un debat franc i obert sobre preocupacions en matèria de drets humans"

stats