100.000 dòlars: el preu que Al-Qaida ofereix per matar Lars Vilsk

L'artista estava amenaçat des del 2007 per haver publicat una caricatura de Mahoma amb cos de gos

Segons les primeres informacions, l'objectiu de l'atac d'aquest dissabte a un cafè de Copenhaguen era el dibuixant suec Lars Vilsk, que està amenaçat des del 2007 per haver publicat caricatures de Mahoma. L'artista suec havia publicat el retrat del profeta amb cos de gos, al diari 'Nerikes Allehanda'. La publicació de les vinyetes va generar protestes massives arreu del món musulmà. Poc després, Al-Qaida va oferir una recompensa de 100.000 dòlars per assassinar-lo.

Des d'aleshores el ninotaire, de 68 anys, viu amb protecció permanent. Doctorat en Història de l'Art, havia treballat a l'Acadèmia Nacional de les Arts d'Oslo i va ser professor de teoria de l'Art a l'Acadèmia Nacional de Bergen.

El 2010 va patir un atac quan pronunciava una conferència a la Universitat d'Upsala: un jove del públic se li va tirar al damunt mentre projectava un vídeo amb imatges d'homosexuals. Vilsk va resultar lleument ferit. Aquell mateix, any sis persones van ser detingudes a Irlanda acusades de preparar el seu assassinat.

Més enllà de la polèmica per la caricatura, la carrera de Vilsk s'ha centrat sobretot en l'escultura, en el marc del moviment postmodern i amb un cert to iconoclasta.