Una dona dona a llum a dalt d'un arbre durant les inundacions de Moçambic

La jove mare, que anava amb el seu altre fill de 2 anys, va haver de pujar a l'arbre per sobreviure

"Estava amb el meu fill petit de dos anys, quan de sobte, sense avís previ, l'aigua va començar a entrar a casa i no vaig tenir més remei que pujar a un arbre". Així comença el relat de l'Amélia, una dona moçambiquesa que va haver de donar a llum a dalt d'un arbre durant l es inundacions provocades pel pas del cicló Idai per aquest país africà el 14 de març

Inundacions a MOçambic arran del pas del cicló Ida

"No tenia cap altra opció. Estava sola, ningú em podia ajudar i només podia pujar a sobre d'aquell arbre", continua la mare, en declaracions a Unicef. L'Amélia explica que al nadó li ha posat de nom Sara, i que un grup de veïns els van rescatar de l'arbre dos dies després del naixement. 

Un cas similar

L'Amélia no és l'única moçambiquesa que ha donat a llum a sobre d'un arbre per un episodi d'inundacions. Segons recull la BBC,  Rosita Mabuiango, una altra moçambiquesa de 19 anys, va néixer durant unes inundacions similars -però menys devastadores- que van afectar el sud del país l'any 2000. En aquella ocasió, el seu cas va donar la volta al món després que les càmeres poguessin captar el moment en què la Rosita i la seva mare, Sofia, van ser rescatades de l'arbre per un helicòpter dels equips de rescat. 

L'Amélia és ara en un centre de supervivents al districte de Dombe, a la província de Manica, una de les zones més afectades per aquest cicló que, segons l'últim recompte d'Unicef ha deixat més de 600 morts a Moçambic, el país més castigat. Segons aquesta organització, tant la mare com les dues criatures es troben ara en un bon estat de salut. 

Seqüeles de la catàstrofe

Paral·lelament, a la ciutat moçambiquesa de Beira, epicentre d'aquesta catàstrofe, s'ha iniciat aquest dijous una campanya de vacunació contra el còlera. Els experts porten temps alertant que, després de les inundacions, el risc de contraure aquesta malaltia és elevat i, per tant, s'ha de controlar amb precaució. Aquest dimarts, de fet, 900.000 dosis d'aquesta vacuna van arribar a la zona.

I és que només a Moçambic gairebé dos milions  de persones s'han vist afectades pels efectes de l'Idai. Un milió d'aquestes víctimes, tal com apunten des de les Nacions Unides, són infants. 

El cicló Idai va sacsejar el 14 de març  l'àrea central de Moçambic, molt a  prop de la ciutat de Beira, la segona més gran del país. Es calcula que el 90% d'aquesta localitat ha quedat destruïda a causa de la que ja ha estat qualificada com la pitjor crisi humanitària de la història d'aquest país africà.