IRAN
Internacional 09/10/2019

Les dones iranianes podran entrar en un estadi a veure un partit de futbol

Unes 3.500 aficionades assistiran avui a un matx de la selecció nacional

Ara
2 min
Cartell a favor de l’accés lliure de dones en un partit de la selecció.

BarcelonaDesprés de quaranta anys, les dones de l’Iran podran assistir, de manera lliure i sense necessitar el consentiment de ningú, a un estadi per veure un partit de futbol. Serà en el matx classificatori per al Mundial del 2022 que la seva selecció disputa avui contra el combinat nacional de Cambodja. És un fet històric: des que el 1979 es va instaurar l’estricta República Islàmica de l’Iran, les dones tenen prohibit -entre altres coses- accedir als camps de futbol de manera independent. Abans sí que ho podien fer. Durant tot aquest temps, doncs, només hi han pogut entrar quan eren convidades per alguna mena d’autoritat o quan algunes optaven per arribar a les graderies de manera clandestina, patint tota l’estona per evitar ser descobertes, detingudes i empresonades. Tant una cosa com l’altra passaven en comptades ocasions: els seients dels camps de futbol iranians fa dècades que estan ocupats exclusivament per homes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara, però, s’estan fent esforços perquè aquesta situació canviï. El partit d’avui n’és el primer exemple. El primer pas. El duel entre les dues seleccions estarà supervisat per una comissió de la FIFA (la Federació Internacional de Futbol), que espera reunir unes 3.500 dones a les graderies de l’estadi Azadi de Teheran, on caben més de 90.000 persones. “D’acord amb les promeses de la federació i a demanda explícita de la FIFA, les dones iranianes podran anar a veure aquest partit a l’estadi”, va anunciar l’agència oficial iraniana Irna. Aquesta comissió de la FIFA, formada per responsables en matèria de drets humans, seguretat i competicions, ha encapçalat aquest canvi de paradigma. Especialment des del mes de març, quan la jove Sahar Khodayari, de 29 anys, es va immolar després de saber que podia ser condemnada a sis mesos de presó per haver intentat accedir a un duel de futbol disfressada d’home. Malgrat aquests episodis, les autoritats iranianes continuen defensant que les dones no entrin als estadis on juguen homes perquè consideren que “no és un ambient recomanable per al públic femení”. Segons la seva justificació, sovint molts aficionats tenen comportaments violents i utilitzen un llenguatge brusc que no és “apte” per a les dones.

Crítiques i polèmica

La polèmica i les crítiques davant aquesta realitat continuen sent vives. Moltes organitzacions internacionals, com Human Rights Watch, ja han dit que el permís per al partit d’avui no és, ni molt menys, suficient. En primer lloc, perquè temen que es tracti d’un fet excepcional, quan el que exigeixen és que la presència de dones als estadis de l’Iran es normalitzi d’una vegada per totes. I en segon lloc, apunten que les entrades disponibles per al duel contra Cambodja -3.500- no deixen de ser limitades. A més, les dones que hi vagin hauran d’entrar al camp per accessos diferents als dels homes per evitar tenir-hi contacte, i a la graderia també es trobaran aïllades del públic masculí.

Actualment l’Iran és l’únic país que prohibeix oficialment que les dones puguin anar a partits de futbol masculí. Sí que poden veure duels femenins. Fins fa poc l’Aràbia Saudita tenia establerta la mateixa mesura, però l’any passat va aixecar-la. Això sí, el règim de Riad continua exigint certes condicions per permetre la presència de dones als estadis: principalment, que vagin acompanyades d’homes i que s’ubiquin en zones reservades, aïllades.

stats