Les dones japoneses es rebel·len contra els talons a la feina

Resposta massiva a les xarxes d'una campanya per relaxar les normes tradicionals de vestit

Inspirades pel #MeToo, les dones japoneses han llançat una campanya a les xarxes per posar fi a la llei no escrita que les obliga a anar amb sabates de taló a la feina. La iniciativa ha aconseguit un suport massiu al país. 

El moviment de protesta va començar quan la model i actriu Yumi Ishikawa, de 32 anys, va publicar un tuit al gener en què narrava el patiment que li provocava portar talons diàriament. El seu testimoni es va fer viral i des de llavors milers de dones s'han animat a explicar les seves males experiències. Les empreses del Japó tenen unes regles d'etiqueta molt estrictes: els treballadors han de portar pantalons i americana de vestir, de colors foscos, i les dones han de portar faldilla i tacons. 

"Espero que algun dia les dones puguem alliberar-nos del costum d'haver de portar talons a a feina", va escriure Ishikawa. Al veure la repercussió que va tenir el seu tuit, la model va decidir crear l'etiqueta #KuToo, un homenatge al #MeToo barrejant les paraules japoneses 'kutsu' (sabata) i 'kutsuu' (dolor). 

Milers de dones s'han sumat a la campanya relatant les seves pròpies experiències i fins i tot publicant fotografies en què mostren lesions als peus causades pels talons. 

Ishiakawa ha iniciat una campanya a Change.org de recollida de signatures perquè les empreses deixin de "diferenciar entre gèneres" en les normes d'etiqueta dels seus empleats. Però, per a elles, el més important és acabar amb el costum d'utilitzar talons "per l'impacte en la productivitat i en la salut" a llarg termini. La iniciativa ha aconseguit reunir més de 15.000 signatures i esperen arribar a 25.000. 

En els últims anys algunes empreses han començat a donar més llibertat als seus treballadors per motius de comoditat. El govern japonès, per la seva banda, va promoure fa anys una iniciativa per reduir el consum energètic perquè els oficinistes es desprenguin de les jaquetes i les corbates a l'estiu. Així tot, encara no s'ha legislat per a les dones. 

Més continguts de